141. oddaja
By Matjaž on Sep 17, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
fižolova enolončnica
ocvrte hrenovke
testenine s smetano, paradižnikova solata
slivov kolač
FIŽOLOVA ENOLONČNICA |
Zelenjavo operemo in narežemo na kocke (por na kratke rezance). Damo kuhat v vrelo slano vodo, zabelimo s kapljicami olja. Ko je mehak korenček, je enolončnica skuhana. Vmes dodamo še timijan, majaron in šetraj (po okusu), pa tudi sol (čimprej!). Ob pravem času damo kuhat testenine. Če smo zamudili, jih raje damo kuhat posebej, saj zelenjave ne smemo predolgo kuhati. Paradižnik pridamo ob koncu kuhanja - olupljenega in narezanega na kocke. Pred serviranjem damo še peteršilj. |
OCVRTE HRENOVKE |
Zamešamo sestavine za testo - lahko počiva. Nato hrenovke razrežemo na krajše dele, nataknemo na zobotrebec, pomakamo v testo, odkapamo in nato damo cvret v olje. Jih obrnemo in pobiramo na cedilo ali papirnato brisačko. |
TESTENINE S SMETANO |
Testenine al dente skuhamo v slani vodi. Odcedimo in takoj stresemo nazaj v posodo in takoj zabelimo. Namesto smetane damo lahko olivno olje. |
PARADIŽNIKOVA SOLATA |
V tej kombinaciji ta solata zelo paše, ker je zelo sočna. Paradižnik, papriko in čebulo narežemo. Ni nujno, da med seboj pomešamo, še posebej če tega vsi ne marajo. V tem primeru papriko in čebulo naložimo ob strani. |
SLIVOV KOLAČ |
Naredimo sneg, dodamo pol sladkorja. Nato gremo skremat maslo, posamič pridajamo sladkor in rumenjake. Bolj bomo zmiksali, bolj bo pecivo rahlo. Dodamo mleko, rum in pol moke. Zmiksamo v gladko, gosto tekoče testo. Dodamo sneg in dodamo drugo polovico moke z limonino lupino in pecil. praškom. Z ročnimi obrati zamešamo. Vlijemo na namazan in pomokan pekač. Takoj dodamo tudi razkoščičene in na četrtinke narezane slive (lupinica pomočena v testo). Pečemo 20 - 25 minut pri 180 °C (ko odstopi od stene in dobi barvo). Vzamemo s pečico in po 5 minutah obrnemo (se ne hladi v pekaču). Po želji potresemo s sladkorjem ali okrasimo s sladko smetano. Namesto sliv lahko vzamemo kakšno drugo sadje (hruške, pol prekuhana jabolka, marelice ...) ali pa kakšno sadje iz kompota ali skrinje. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 142. oddaja | 140. oddaja » |