144. oddaja
By Matjaž on Okt 8, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
smetanova juha
zelje z gobami
krompirjeva omaka
jabolčni biskvit
SMETANOVA JUHA |
Če vzamemo kombinacijo vode in mleka, lahko vzamemo manj smetane. Vodo pristavimo in ko zavre, dodamo smetanov podmet (smetano in moko zmešamo). Pazimo, ker juha lahko zelo hitro vzkipi! Ko začne vreti, zmanjšamo in večkrat pomešamo, da se moka ne usede na tla. Vre naj 6 - 8 minut, sicer bo juha sesirjena. Dodamo žlico kisa. Kruhove kocke posebej ponudimo: rezine kruha narežemo in damo posušiti v pečico. |
ZELJE Z GOBAMI |
Lahko vzamemo sveže ali kislo zelje. Jed lahko pripravimo prej in ko pridemo domov, damo samo še peči, le gobe sveže spražimo. |
KROMPIRJEVA OMAKA |
Krompir damo kuhat kot za pire. Zalijemo le toliko, da je pokrit. Med tem ko vre, na olju prepražimo slanino. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in stlačimo ter dodamo prepraženo maščobo (lahko tudi samo maslo), strt česen, začimbe in dišavnice. Prilivamo krompirjevko, da dobimo redko omako, da rabimo zajemalko. Dodamo še paradižnikovo mezgo. Omaka je dobra, ko je sveža. Če postane trda, prilijemo še malo krompirjevke. Pritiče tudi h kuhani govedini, k trdi solati, zelenjavnemu narastku. |
JABOLČNI BISKVIT |
Prižgimo pečico, da bo vroča. V skledi zmešamo jajca in sladkor, da je kremasto. Prilivamo olje. Dodamo moko, ki smo ji primešali limonino lupino, kakav (lahko tudi brez), pecilni prašek in mlete orehe (če jih imamo) ter cimet. Z metlicami v roki zamešamo. Pekač namažemo in pomokamo ter testo razširimo. Po vrhu damo naribana jabolka (pazimo, da bo tudi v kotih). Čim prej damo v 180 - 190 °C vročo pečico za cca. 20 minut. Pečenega po 5 minutah zvrnemo iz pekača. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 145. oddaja | 143. oddaja » |