145. oddaja
By Matjaž on Okt 15, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
enolončnica s porom
ajdovi vzhajanci
mesna omaka
nadevana jabolka
vprašanje poslušalke: Ali lahko zmrznemo domača jajca?
ENOLONČNICA S POROM Por očistimo in olupimo ter po dolgem prerežemo. Narežemo ga na drobne rezance. V kozici ga na toplem olju pražimo, da ovene. Pridamo korenček, zeleno (če jo imamo) in narezan krompir ter zalijemo z vročo ali vrelo juho (vodo). Premešamo in solimo. Peteršilj pa ne damo vreti: spremenil bo barvo in preveč obarval okus. Počasi naj se kuha od 20 - 30 minut, da bo vse mehko (predvsem korenček). Lahko dodamo prekajeno mesnino (kranjsko klobaso, košček pečenke ... - ni nujno!). V primeru diete damo zelenjavo kuhat v vrelo vodo (nič ne pražimo)! Če želimo brez krompirja, jo lahko zgostimo s kosmiči. AJDOVI VZHAJANCI Moki damo v skledo in dodamo sol ter jajce. Pridamo še kvas, ki smo ga malo razmešali s sladkorjem in mlekom. Ko začne vzhajati, začnemo gnesti testo, dodajamo še mleko. Srednje krepko testo naj vzhaja do pol ure. Skuhamo jih v vreli vodi (odmerimo z žlico, ki jo pomočimo v vrelo vodo). Pokrito naj počasi vro. Izgledajo kot miške oz. podolgovati cmoki. Odlagamo jih na pekač, ki smo ga potresli s prepraženimi drobtinami in dali v pečico pri 80 °C. Tako počakajo. Prida se sočna solata z jogurtom, obara, rahli golaž, zelenjavna omaka ali mesna omaka MESNA OMAKA 60 dag mletega mesa Meso (več vrst naj ga bo) popražimo na pol praženi čebuli dokler ni prijeten okus in vonj ter postane drobljivo. Pridamo česen in papriko (daje značilni okus praženemu mesu). Posolimo in damo še malo juhe ali vode. Pokrito mehčamo 15 minut. Dodamo še lovorjev list, po potrebi paradižnik ali mezgo. Potresemo peteršilj ali drobnjak. NADEVANA JABOLKA Najprej poskusimo, koliko jabolk gre na pekač. Ne smejo biti natrpana! Jabolka operemo (nič ne lupimo) ter s posebnim nožem očistimo peščišče. Kokosovo moko pražimo (brez olja) na ponvi, dodamo orehe, sladkor, cimet, smetano (kisla je boljša), limonin sok, rozine. Premešamo, da dobimo sočen nadev (če imamo drobtine, pustimo čakati). Jabolka z vrha in spodaj nadevamo in dajemo na namazan (s trdo maščobo) pekač. Če nadev ostane, naredimo klobučke. V pekač prilijemo še osladkano mleko in 1 do 1 1/2 ure pečemo pri 130 - 150 °C. Ne preveč, sicer lupina poči. Pri serviranju, dodamo tudi omako. vprašanje poslušalke: Ali lahko zmrznemo domača jajca? odgovor sestre Nikoline: Lahko. Cela jajca razžvrkljamo in damo v posodicah zamrznit. Večer prej jih damo v hladilnik, da se odtalijo. Rumenjak moramo vedno razžvrkljati, sicer bodo ostale trde grudice. Lahko pa ločeno shranimo beljake in rumenjake, vsake pa moramo razžvrkljati. Prav tako damo v posode, pa napišimo koliko česa je notri. Če bomo dali celo jajce, bo lupina počila in vsebina se bo izsušila.
30 dag pora
1 korenček
1 rezina zelene
30 dag krompirja
6 dag mesnate slanine
2 žlici olja
1 1/2 l vode - juhe
sol, poper
zelen peteršilj
pečenkin sok
Testo:
35 dag pšenične moke
15 dag ajdove moke
1/2 žličke soli
1 jajce
1 dag kvasa
toplo mleko
Zabela: maslo z drobtinami, ocvirki
3 žlice maščobe
1 čebula
sol, poper
3 stroke česna
1 sveža paprika
lovorjev list
sesekljan peteršilj
juha - voda
12 - 15 jabolk (sladke sorte)
5 dag kokosove moke
4 žlice mletih orehov (ali piškotnih drobtin)
2 žlici sladkorja
cimet, limonin sok
3 žlice smetane
2 žlici namočenih rozin
mleko
1/4 l mleka in 2 žl. sladkorja
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 146. oddaja | 144. oddaja » |