151. oddaja
By Matjaž on Nov 26, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zdrobova juha z zelenjavo
srnino stegno po lovsko
krompir pečen v oblicah
zabeljen brstični ohrovt
kokosova posipanka
ZDROBOVA JUHA Z ZELENJAVO |
Vzamemo lahko tudi zmrznjeno papriko, še posebej se poda rdeča. Narežemo jo na kvadratke ali kratke rezance (zmrznjeno splaknemo in damo na olje pražiti). Zraven še dodamo korenček (grobo nariban) in sesekljano čebulo. Po 2-3 minutah dodamo zdrob in zalijemo z juho ali vodo. Solimo in pustimo kuhati 10 minut. Dokler vre jo legiram z jajci (lahko tudi opustimo): med vlivanjem mešamo z vilico. Nato takoj odstavimo. Pred serviranjem dodamo še peteršilj. Če korenčka ne damo pražit, ga nastrgamo in prelijemo z juho. Tu je okus malo drugačen, je pa tudi zdravo. |
SRNINO STEGNO PO LOVSKO |
Lahko tudi kakšne drug kos mesa (pleče). Če moramo izvleči kost, na njeno mesto damo na pol kuhana korenčka (še malo povijemo z nitko). Meso predrgnemo s soljo in z daljšimi rezinami slanine ovijemo, povežemo in na vroči maščobi popečemo. Ob strani damo narezano zelenjavo (koreni korenja, peteršilja in zelene) ter začimbe (rožmarina 4-5 iglic, sicer bo okus izstopal!). Prilijemo zajemalko juhe ali vode, pokrito dušimo. Ko je mehko damo v drugo posodo, zelenjavo (brez lovorjevega lista) zmiksamo ali spasiramo. Omako zgostimo s podmetom (kisla smetana, gorčica, moka). Ko je nehala vreti, damo še malo vina. Postrežemo tako, da meso narežemo na kose in prelijemo z omako. Okrasimo z brusnicami ali krhlji pomaranče. Starejše meso damo pred pečenjem v kvašo: pod in na meso damo zelenjavo, dnevno dvakrat obrnemo. |
KROMPIR PEČEN V OBLICAH |
Krompir prerežemo na polovice, damo na namazan pekač (ali peki papir), posolimo, potresemo s kumino (zmleto ali v zrnju). Pečemo pri 180-190 °C za 30-40 minut, tako da na vrhu začne rumeneti. Sredi pečenja lahko po vrhu položimo sir ali slanino. |
ZABELJEN BRSTIČNI OHROVT |
Ohrovt očistimo in operemo ter skuhamo. Takoj odcedimo in zabelimo z maslom in drobtinami ali potresemo nariban sir ali parmezan. |
KOKOS. POSIPANKA |
Naredimo kvašeno testo (vzhajan kvas damo v moko, pridamo jajca, ....) mešamo in dobro pregnetemo (kot testo za potico). Skledo pokrijemo s prtom in na toplem naj vzhaja 1 ½ ure. Če še nimamo nadeva, še enkrat pregnetemo. Nadev zdrobtinimo s prsti. Testo razvaljamo za dober prst na debelo (½ več kot je velikost pekača). 2/3 damo na pekač, površino namažemo z jajcem (ali beljakom), potresemo polovico nadeva. Iz ostalega testa naredimo 1 cm široke trakove in in iz njih mrežo, jo tudi premažemo z jajcem in potresemo z vsem nadevom. Vzhaja naj slabe pol ure, nato damo v 190 °C vročo pečico za 30-40 minut. Čim prej damo iz pekača (ne obračamo). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 152. oddaja | 150. oddaja » |