152. oddaja
By Matjaž on Dec 3, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
porova juha
špageti z mesno sekanico (ali mesno-zelenjavno)
listnati hlebčki, zelena solata
medenjaki
POROVA JUHA
2 žlici olja
15 dag pora
25- 30 dag krompirja
1 korenček
1 l vode
1 jušna kocka
sol, poper
sesekljan peteršilj
2 žlici jogurta (smetana)
1/2 žličke moke
Por operemo, očistimo in po dolgem prerežemo. Olupimo tudi korenček in krompir. Por narežemo ga na drobne rezance in ga olju v kozici pražimo, da ovene. Vmes damo kuhati krompir in narezan korenček. Nato ga stlačimo, vmes zabelimo z olivnim oljem, razmešamo in prilivamo krompirjevko. Dodamo por in kocko (2 žlici pečenkinega soka), po potrebi solimo. Ko začne vreti, umešamo jogurt (smetano) z moko ter izključimo. Po želji popramo. Pred serviranjem dodamo še peteršilj. Če je juha zelo redka, dodamo žlico kosmičev. Ni jih potrebno kuhati, se natopijo, ko juha stoji.
ŠPAGETI Z MESNO SEKANICO
3 žlice olivnega olja
1 čebula
30 dag mletega mesa
sol
lovorjev list
3 stroke česna
7 dag jušne zelenjave
sveža paprika
1 paradižnik ali mezga
2 žlici črnega vina
40-50 dag špagetov
sol, voda, parmezan
Na olju pražimo sesekljano čebulo, nato dodamo meso (lahko več vrst) in pražimo, da zadiši in da je dobro zdrobljeno ter suho. Posolimo, dodamo sesekljano papriko (še malo pražimo in česen (ne pražimo, ker bo zagrenilo). Dodamo še jušno zelenjavo (naribano ali narezano) in malo pražimo, dodamo še dve žlici vode (lahko krompirjevo). Pokrito dušimo, dodamo še lovorjev list in tako pustimo 15-20 minut. Dodamo še mezgo in vino. Vse skupaj priložimo k špagetom (kuhano al dente). Lahko pa tudi naložimo v plasteh kot 'pastašuta'. Potresemo s parmezanom.
Sekanica je lahko pripravljena tudi prejšnji večer ali pa vzamemo iz skrinje. Bistveno je, da sta čebula in krompir dobro pražena.
LISTNATI HLEBČKI
1/2 kg listnatega testa
1 jajce
nariban sir
sezam
Testo odmrznemo in razvaljamo. Z modelom izkrožimo ali naredimo kvadratke oz. naredimo lunice. Prenesemo jih na suh pekač in površino namažemo z razžvrkljanim jajcem. Potresemo še nariban sir ali sezam oz. druga zrnja. Damo peči v 200 °C vročo pečico.
MEDENJAKI
50 dag moke
1 žlička sode bikarbone
15 dag masla (marg.)
12 dag sladkorja v prahu
2 debeli jajci
15 dag na 60 °C segretega in ohlajenega medu
ščep cimeta
orehova jedrca
Sodo bikarbono (ali pecilni prašek, ne bo pa tako dobro) damo v moko in premešamo ter dodamo maslo. Z rokami zdrobimo maščobo, pridamo sladkor in med. Mešamo z rokama, dodamo jajci in cimet (ali mešanico začimb za medenjake). Gnetemo, da dobimo ne pretrdo testo. Skupaj ga postrgamo, pokrijemo in damo na hladno za pol ure. Testo na mizi ali deski oblikujemo v svaljek, narežemo in oblikujemo v enakomerne kroglice ali razvaljamo in izkrožimo različne oblike (zvezde ...). Lahko namažemo z jajcem in potresemo z narezanimi orehi ali damo cela jedrca. Pri 170-180 °C pečemo 12 -15 minut, da se počasi dvigujejo, na pekaču s peki papirjem (ali namazanim z voskom - tu pekač prej pogrejemo, da nastane le tanka glazura).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 153. oddaja | 151. oddaja » |