150. oddaja
By Matjaž on Nov 19, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zdrobov grah s peteršiljem
mesne paštetke
kumarični krompir, solata
jabolka v sadnem pudingu
Ali lahko zmrznemo domače kislo zelje ali repo?
ZDROBOV GRAH S PETERŠILJEM |
Ta zakuha prav pride v vsaki čisti kostni juhi, rahli goveji ali zelenjavni juhi, za bolj puste juhe, ker izboljša okus. Segreto maslo zmiskamo, posamično pridajamo jajci in še zdrob pomešan s peteršiljem. Z ročno metlico zamešamo, da se zdrob enakomerno porazdeli. Počiva naj vsaj 15 minut. V vrelo juho testo stlačimo skozi luknjičavo cedilo. Če je testa več, zakuhamo v več etapah. Pokrito naj vre 6-8 minut. Ta zakuha bolj zgosti juho kot žličniki. Lahko bi tudi pripravljali kroglice. |
MESNE PAŠTETKE |
Če želimo doma narediti listnato testo, ga moramo začeti delati dva dneva prej, saj ga moramo večkrat obračati. Če ga kupimo, ga najprej odtalimo. Mletemu mesu (boljše dve vrsti) dodamo še druge sestavine (rezino kruha namočimo v vročem mleku ali juhi, če doma meljemo, damo med meso). Z roko premešamo, da se testo lepo veže. Oblikujemo večje klobasice, opečemo jih v kozici ali na ponvi. Testo razvaljamo,s koleščkom razrežemo na kvadrate, klobasice položimo po diagonali in nasprotna vogala prepognem čez meso. Zabodemo z zobotrebcem. Z razžvrkljanim jajcem premažemo testo (ne robov, kjer je prerezano). Lahko počaka na pekaču, pomembno je, da je sveže pečeno (peče se 45 minut pri 200 °C, nato počasi zmanjšujemo). Namesto mesnih klobasic lahko uporabimo hrenovke (jih malo blanširamo, kožico nekajkrat zarežemo, da ne počijo - lahko odpre testo), pečenice ali kranjske klobase. Lahko naredimo tudi 'v halijcah', spoj damo na spodnjo stran. |
KUMARIČNI KROMPIR |
Krompir damo kuhat kot za pire. Kuhanega stlačimo, po žlicah prilivamo olje, prilivamo nazaj vodo in sesekljane kumare (lahko sesekljamo v nekaj obratih v mikserju ali multipraktiku). Zmešamo se z metlico. To je sočen krompir, da ga nalagamo z zajemalko. Pred serviranjem, še malo pomešamo. Če je premalo kislo, dodamo še kis od kumaric. Ker je ta krompir zelo sočen, se poda k več mesnim jedem. Okrasimo ga z narezanimi gobami, kumaricami ali kuhanim jajcem. |
JABOLKA V SADNEM PUDINGU |
Naredimo sneg, dodamo sladkor, nato posamič rumenjake. Moko s pecilnim potresemo in z ročnimi metlicami počasi zamešamo. Pečemo 10 minut pri 200 °C. Vzamemo ven in damo na desko. Navlažimo s kompotovo vodo. Vmes pripravimo jabolka. Olupimo in izkoščičimo ter na pol v vodi, na pol v sopari zmehčamo. Dobre so sladke sorte. Odcedimo in ohladimo ter položimo polovice jabolk na kvadratke testa. Prelijemo s kuhanim pudingom. Pustimo, da se ohladi. |
Ali lahko zmrznemo domače kislo zelje ali repo?
Lahko se daje v skrinjo. Vrečke dobro zapremo, čim bolj ploskoma naložimo (se tudi prej odtaja). Tako sem nam zelje ali repe ne pokvari in ohrani kakovost. Za kuhanje uporabimo kar zmrznjeno obliko.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 151. oddaja | 149. oddaja » |