156. oddaja
By Matjaž on Dec 31, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kraljevi zvitki
dušeni zrezki
kaša z gobami
ocvrt krompir
zelenjavna mavrica, motovilec z zeljem v solati
boljši sadni kruh
KRALJEVI ZVITKI
5 jajc, sol, 10 dag moke
1/4 pecilnega praška
Nadev:
2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
20 dag zmletega mesa
2 stroka česna
sol, poper
1 jajce
malo juhe
peteršilj
Na olju popražimo čebulo, dodamo zmleto meso, pomešamo, solimo, popramo, dodamo strt česen, jajce, malo juhe ter peteršilj. Premešamo in dobimo fin nadev. Sneg solimo, dodamo rumenjake ter ročno zamešamo moko s pecilnim praškom. Damo na namazan pekač, tako da ni predebelo, sicer damo na dva. Pečemo 10 minut pri 200 °C. Zvrnemo iz pekača in takoj namažemo z nadevom. Drobno zavijemo. Prerežemo in damo nazaj na pekač. Pri 185-190 °C naj se peče še 10-12 minut. Pečeno damo na hladno podlago in pustimo, da se dobro ohladi. Lahko zavijemo v alu-folijo in tako nekaj dni počaka v hladilniku. Vsak si naloži na krožnik ali porazdelimo ter prelijemo z juho.
DUŠENI ZREZKI
6 zrezkov
sol, 2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
3 dag masla
strok česna
Izbira mesa je naša: puranje, mlada svinjina - kare, telečje, piščančje prsi, stegna ... Zrezke posolimo (svinjino ali teletino nežno potolčemo) in na vročem olju opečemo (po 4 minute na vsaki strani). Odložimo na krožnik, v posodo pa damo maslo in njej popražimo čebulo. Dodamo še česen in zrezke vrnemo ter še 10-20 minut pokrito dušimo (odvisno od vrste mesa).
KAŠA Z GOBAMI
1/4 l ajdove kaše
20 dag gob
2 žlici olja
1 čebula
2 stroka česna, sol
1/2 l vrele juhe - vode
3 dag masla - margarine
Vzamemo blaniširane gobe iz skrinje ali vložene v kozarcih. Slednje splaknemo in odcedimo. Najprej pražimo čebulo, dodamo gobe (lahko še malo zmrznjene) in vse skupaj dobro spražimo. Dodamo še sol in česen. Zvrnemo še kašo (ki smo jo tudi splaknili), zalijemo z vrelo juho (vodo s kocko). Po potrebi solimo. Mirno naj se kuha 20 minut. Po vrhu damo še košček masla ali mlečne maščobe in to se bo lepo vpilo v kašo, da bo sočna.
OCVRT KROMPIR
3/4 kg krompirja, sol
maščoba za cvrenje
Krompir enakomerno narežemo, stresemo na servieto in ga malo posušimo ter nežno ocvremo na olju. Na cedilu naj se odcedi, solimo in postrežemo.
ZELENJAV. MAVRICA
grah, korenček, cvetača, maslo, peteršilj
Zelenjavo narežemo na enakovelike kose. Skuhamo in zabelimo z oljem, lahko tudi s koščkom sira.
BOLJŠI SADNI KRUH
Testo: 1/2 kg moke, sol, 2 dag kvasa, 2 rumenjaka, 2 žl. žganja, 2 žl. sladkorja, limonina lupina, 6 dag masla, toplo mleko
Nadev: 1 kg na kocke narezanega sadja, 1 dl ruma, pomaranča
Suho sadje (krhlje, malo sliv, fige, orehe (ni nujno), dateljne, mandlje, marelice, rozine ...) prejšnji dan navlažimo z rumom in sokom ter lupino pomaranče. Pustimo v zaprti posodi. Naredimo kvašeno testo, malo krepkejše kot za orehovo potico. Gnetemo ga 8-10 minut, da se loči od sklede (lepo in gladko). Vzhaja naj do 90 minut. 1/3 testa razvaljamo, naložimo pa sadje, ki smo ga premešali z 2/3 testa. Zavijemo v štručke. Damo v namazan pekač ali model (od stene do stene). Vzhaja naj tudi 2 uri. Peče naj se dobro uro pri 200 °C. Obrnemo na desko in zavijemo v alu-folijo.
Vprašanja pošljite po elektronski pošti.
Tudi v letu 2009 bo sestra Nikolina kuhala vsako sredo, a vendar uro prej kot običajno, torej ob 10.15. Vsak četrtek, petek in soboto ob 16.40 pa boste lahko prisluhnili enemu od receptov iz sredine oddaje. Pripravljamo še druga presenečenja, ki jih bomo sproti razkrili.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 157. oddaja | 155. oddaja » |