157. oddaja
By Matjaž on Jan 7, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
sojina kremna juha
zeljne klobasice
zrnata solata
karamelne palačinke
Recept za šest (6) oseb:
SOJINA KREMNA JUHA
20 dag soje (fižola v zrnju)
10 dag korenčkov
sol, lovor, česen, poper
1 ½ vode - juhe
2 rezini kruha
2 topljena sira
To je primera stvar za zimske jedi. Sojo ali fižol namočimo v prekuhano vodo (v tej vodi, ki je mehka, hitreje nabrekne in je mehka). V tej vodi pristavimo, ko prvič zavre, vre 3 minute, odcedimo. Zalijemo s svežo vročo ali vrelo vodo ali juho. Dodamo še začimbe (po želji in potrebi). Kuha se še dobre pol ure (odvisno od vrste soje ali fižola in koliko je namočena). Zabelimo s sirčkom. Ponudimo še rezino kruha.
ZELJNE KLOBASICE
12 listov zelja (sveže ali kislo zelje)
2 dl praženega/kuhanega riža
15 dag sesekljanega mesa (od pečenke ali kuhano)
česen, sol
1 jajce
1 čebula
2 žlici olja
Liste svežega zelja obrežemo in jih kuhamo 20 minut (vodi dodamo sol, kumino in žlico kisa - ne razpadejo pri zalivanju). Pri kislem zelju liste opremo in odcedimo. Uporabimo riž, ki nam je ostal, prav tako meso. Če je kuhan, je dobro, da prej popražimo čebulo in jo dodamo rižu. Dodamo še meso, vse začimbe in jajce, ki bo vezalo nadev. Slednjega porazdelimo po listih. Zavijemo v klobasice (enako dolge), damo v namazan pekač tako, da je konec zavijanja na dnu. Prekapljamo jih z vročim oljem in damo v 190 °C vročo pečico, da jajce zakrkne (15 - 20 minut).
ZRNATA SOLATA
1 dl kuhanega fižola (soje)
1 dl koruze
1 dl kuhane kaše (ajdove, ješprenj...)
kuhan korenček, grah
por ali rdeča čebula
olje (bučno, olivno, navadno)
sol, kis
Čebulo narežemo na rezance ali kocke. Dodamo še zrna (mora biti kuhano v slani vodi in še boljše je, da je malo zabeljeno). Prelijemo z oljem in kisom, ki smo mu primešali sol. Solato lahko obogatimo s kockami sira.
KARAMELNE PALAČINKE
Testo za omlete:
2 jajci, sol
2,5 dl mleka
2 dl moke (½ ostre, ½ mehke)
mineralna voda
Nadev: 10 dag čokolade, 1 žlica olja
Preliv: 3 dag masla, 2 žlici sladkorja
Jajci razžvrkljam, solim, dodam še kavno žličko sladkorja. Prilijem mleko in moko (razmerje moke je boljše, če je samo ostra moka, testo pustimo malo počivati). Naredimo redko tekoče testo. Če je pregosto, po žlicah prilijemo mineralno vodo ali pivo. Spečemo čim tanjše omlete.
Čokolado raztopimo z oljem in ko je tekoča, namažem omlete. Te zavijem ter naložimo na pladenj.
V ponvi raztopimo maslo in dodamo 2 žlici kristal sladkorja. Ko začne karemelizirat naložimo omlete in potresemo z ročajem. Naložimo na krožnik in takoj ponudimo. Karamela ne bo postala trda, ker smo jo naredili na maslu!
vprašanje poslušalke: za koliko časa damo hladno potico iz oddaje 155 na hladno?
odgovor s. Nikoline: vsaj za eno uro, lahko pa tudi čez noč ali čez dan, ta potica je enkratna, ker nam ni treba biti pozoren na vzhajanje
Tudi v letu 2009 bomo ob sredah kuhali s sestro Nikolino in to že uro prej kot do zdaj, torej ob 10.15. S tem boste imeli več časa za pripravo kosila! Hkrati boste vsak četrtek, petek in soboto ob 16.40 lahko slišali posamezne recepte iz sredine oddaje.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 158. oddaja | 156. oddaja » |