155. oddaja
By Matjaž on Dec 24, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
biskvitni ponvičnik v goveji juhi
mozaik pečenka
praženi polnozrnati riž
dušen krompir, kuhan zabeljen brokoli in korenček, kuhana in sveža solata
hladna potica
BISKVITNI PONIVČNIK
5 dag masla
2 jajci
4 žlice mleka
4 žlice moke
sol
nožev vrh pecilnega praška
2 žlici sesekljane šunke
1 žlica sesekljanega peteršilja
Maslo penasto umešamo, posamezno dodajamo rumenjaka in miksamo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo mleko in polovico moke ter razmešamo gladko testo. Dodamo še sneg (solimo), potresemo preostalo moko (s pec. praškom) in vse skupaj počasi ročno zamešamo. Testo razgrnemo v namazan in pomokan pekač velikosti 20x32 cm. Pečemo 12-15 minut pri 190 °C. Pečeno damo na desko in hladno narežemo. Tik pred serviranjem ga prelijemo z juho ali pa razdelimo po krožnikih in ponudimo posebej.
Med moko lahko zamešamo šunko ali peteršilj.
MOZAIK PEČENKA
1 kg belega mesa (telečje, puranje prsi)
8 dag hamburške slanine
5 dag šunke
5 dag korenja
2 stroka česna
1 kisla kumara
2 žlici olja
sol, poper
2 dl juhe ali vode
Podmet: 1-2 žlici kisle smetane, malo gorčice, 1 žlička moke, 3-4 žlice vode
Očiščen kos mesa pretaknemo (pomagamo si s koničastim nožem) od vseh strani s slanino, šunko, kislo kumaro in z na pol kuhanim narezanim korenjem (ki jih večer prej prevremo in damo v zamrzovalnik). Tako pripravljeno meso solimo, popramo ter na vročem olju opečemo. Ob strani dodamo ostanke slanine ter sesekljan česen. Prilijemo zajemalko juhe ali vode ter pokrito dušimo do mehkega (odvisno od vrste in starosti mesa). Med dušenjem meso večkrat obrnemo in prilijemo. Nazadnje v mesni sok zakuhamo smetanov podmet: v lončku razžvrkljamo smetano, gorčico, moko in ko postane gladko, prilijemo malo juhe ali vode. Podmet mora biti dobro razmešan in redek, sicer ostanejo v omaki grudice. Ko prevre, jed odstavimo. Omako zlijemo na servirni krožnik in vanjo polagamo rezine pečenke.
PRAŽENI RIŽ
2 žlici maščobe
2 1/2 dl polnozrnatega riža
sesekljana čebula (šalotka)
1/2 l vrele juhe - vode, sol
5 dag masla ali parmezana
Na vroči maščobi popražimo riž, dodamo čebulo in še malo pražimo. Potem zalijemo z vročo vodo ali juho, solimo in pokrito, počasi kuhamo pol ure. Nazadnje damo po rižu rezine masla ali na krožniku potresemo s parmezanom. Dekoriramo s kivijem, krhlji mandarine, grozdjem ...
DUŠEN KROMPIR
1/2 kg krompirja
3 žlici olja, sol
Krompir olupimo in narežemo. Segrejemo olje, da krompir ob dotiku zacvrči. Posolimo, potresemo in pokrijemo. Ko je spodaj zapečen, ga v velikih plasteh obrnemo. To ponovimo.
HLADNA POTICA
Testo:
60 dag moke
1/2 žličke soli
3 dag kvasa
12 dag sladkorja
14 dag masla
4 rumenjaki
limonina lupina
2 dl mleka
Nadev:
40 dag orehov
12 dag sladkorja
do 2 dl vrele sladke smetane ali mleka
2 žlici ruma
limonina lupina
cimet
sneg 3 beljakov
beljak za mazanje
V moko damo sol in maslo. Z rokami naredimo kašico, dodamo dišave, sladkor, rumenjake, vzhajan kvas in mleko ter umesimo testo kot za kekse - pito. Testo takoj razvaljamo (ne čakamo, da vzhaja) in namažemo z nadevom. Zavijemo in damo v namazan model ter damo na hladno. Pečemo 1 uro pri 190 °C.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 156. oddaja | 154. oddaja » |