158. oddaja
By Matjaž on Jan 14, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz kislega zelja
makaroni z jabolki
pečena biskvitna jajca
zakaj se maslo ob praženju močno peni?
JUHA IZ KISLEGA ZELJA
1/2 kg krompirja
1 korenček
1/2 kg kislega zelja
sol
česen
2 žlici maščobe
1 čebula
3 žlice pečenkinega soka ali omake ali jušna kocka
Jedi iz zelja so zelo koristne za naše telo. Juha je dobra, če je prav kisla, slaba pa bo, če bo preveč kisla. Zato kislo zelje pred kuhanjem po potrebi splaknemo. Nato ga odcedimo in ožmemo, narahljamo, zalijemo in kuhamo 15-20 minut. Krompir olupimo in narežemo na štiri dele, zalijemo z vodo in pristavimo. Pristavimo še korenček (dobili bomo vitamini in olepšali videz juhe). Posebej spražimo čebulo. Krompirjevo vodo odcedimo, krompir stlačimo in zabelimo s čebulo (to bo dalo zelo dober okus). Dodajamo še krompirjevo vodo ali zeljno vodo, da sestavimo juho. Po okusu solimo in dodamo strt česen, prav bo prišel tudi pečenkin sok. Juha naj še prevre 5 minut. Ni treba gostiti z prežganjem. Za prilogo ponudimo ržen ali polnozrnat kruh.
MAKARONI Z JABOLKI
1/2 kg drobnih makaronov
1 kg dušenih jabolk
nekaj sliv in drugega sadja iz skrinje
sladkor
cimet
2 žlici soka
1 dl kisle smetane
Sadje lahko dušimo že dan prej. Jabolka iz ozimnice počasi dušimo v posodi brez vode, dodamo le sladkor in cimet po okusu, prekapljamo pa s sadnim sokom (pomaranče, mandarine).
Posebej al dente skuhamo testenine (metuljčki, nalomljeni široki rezanci, drugi srednje veliki makaroni). Odcedimo in zabelimo s kislo smetano (dobro pretresemo).
Jena posodo ali glineno skledo (da v njej lahko postrežemo) namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Naložimo testenine in čez dušeno sadje, na vrhu pa sadje, ki je vloženo v skrinjo (slive, grozdje ... ). Prekapljamo s kislo ali kuhano smetano. V vroči pečici 180-195 °C naj se pregreje. Lahko tudi prekrijemo z alu folijo.
PEČENA BISKVITNA JAJCA
Biskvit:
4 jajca
4 žlice sladkorja
6 žlic olja
7 žlic moke
1/4 pecilnega praška
Krema:
3 dl mleka
1 vanilij puding
3 žlice sladkorja
sok mandarine
5 dl sladke smetane
sesekljani mandlji, orehi, kokos
polovice marelic
Za biskvit mešamo cela jajca, pridamo sladkor, prilivamo olje. Kremasti masi dodamo moko s pecilnim praškom. Tak bo bolj sočen, je bolj primeren za nadeve, za rulado pa ne. Damo ga na pekač in pečemo 12-15 minut pri 200 °C. Damo na desko in pokrit lahko čaka kakšne dan. Če bi se osušil, ga lahko navlažimo (s kompotovo vodo in dodanim likerjem).
Skuhamo gost puding, vre 2 minuti, vmes temeljito mešamo. Odstavimo in čim pogosteje mešamo, vmes ožmemo kakšno mandarino. Ko se hladi, stepemo sladko smetano ali 20 dag margarine na sobni temperaturi, da postane prav bela. To dodajam pudingu in nato prelijemo po biskvitu. Naložimo še polovice marelic. Potresemo se sesekljane mandlje ali orehe ali potresemo kokosovo moko. Krožno ali po potrebi izrezujemo.
odgovor poslušalki Urški, ki se ji maslo (npr. ob pripravi praženih drobtin) močno peni in sprašuje ali obstaja kakšna rešitev oz. kaj je vzrok, da pride do tega: predolgo ga ne smemo pogrevati, odmerimo drobtine in mešamo, da se to prepraži. Ko se začno ob robu pojavljati penice, umaknemo s plošče in le še malo mešamo, da se umiri (morda dodamo še kakšno kapljo olja), sicer se začne kuhati, peniti in teče kot olje iz posode. To čim prej porabimo ali nato znova pogrejemo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 159. oddaja | 157. oddaja » |