159. oddaja
By Matjaž on Jan 21, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesna juha s testenino
krompirjeva zloženka
kitajsko zelje s korenjem
kokosova potica
MESNA JUHA S TESTENINO |
Vzamemo poljubno meso, še posebej dobra bo juha iz ovčjega ali kozličkovega. Najboljše je, če ga lahko popražimo (takrat ne rabimo nobene kocke) - čebuli najprej prilijemo malo vode, da se pokuha, nato naj se popraži in šele nato dodamo meso. Večkrat pomešamo (da je vsaka kocka zase drobljiva in da dobro diši). Solimo, dodamo lovor, česen, kumino in damo pol zajemalke juhe (ali vode - krompirjeve). Pokrito dušimo in vsem pomešamo. Ko je mehko, potresemo z moko, pomešamo in zalijemo s celotno tekočino. Posebej ali v juhi kuhamo testenine. Mirno naj vre in po želji zakuhamo smetano ali kis. Juha se poda z ajdovimi žganci. |
KROMPIRJEVA ZLOŽENKA |
Tanko narezan olupljen krompir skuhamo (10 minut) in vodo takoj odlijemo (lahko tudi k prejšnji jedi). Pokapljamo z oljem in potresemo. Tako lahko počaka celo uro (če ne damo olja, se naredi skorjica). Pekač namažemo z maslom in potresemo s presejanimi drobtinami. Damo prvo plast krompirja. Naložimo sir, baziliko in peteršilj. Drugo plast pa pokrijemo samo s sirom, prelijemo z mlekom (+ muškatni orešček) in še enkrat potresemo s sirom. Peče se 20 -25 minut (odvisno, koliko je krompir stal). Postrežemo sveže! |
KITAJSKO ZELJE S KORENČKOM |
Zelje očistimo in operemo ter pustimo, da se odcedi. Narežemo ga čim tanjše ter drobno naribamo svež korenčke. Premešamo. Z marinado zabelimo, ko jo bomo postregli na mizo (sol zmešamo s kisom, popramo po želji, kumina pa bo zelo dobro dela). Namesto korenja lahko damo zrnat fižol! |
KOKOSOVA POTICA |
Kokos popražimo, dodamo še malo sladkorja, nato ga takoj stresemo v skledo. Posebej pristavimo smetano (ali mleko z malo več masla) da zavre. Primešamo drobtine in vanilij. Odstavimo. Pridamo kokos, sneg, ki smo ga utrdili s sladkorjem in dodali še malo ruma. Med smetano lahko dodamo čokoladni prah. Za testo: kvas posebej vzhaja, nato ga dam na moko, zamešam in dodamo še rumenjake, mleko ... Ko dobimo 'pocasto' testo, prilijemo še raztopljeno maslo. Z obema rokama gnetemo do 10 min. Pokrito (nič pomokano) naj na toplejšem (ne na izvoru toplote) počiva 30-90 minut (lahko vmes pogne-temo). Razvaljamo ga na pomokanem prtu (površina naj bo čim mehkejša in topla!), razmažemo testo in z rokami drobno zavijemo (zrak iztiskamo). Nabodemo z vilico in naj vzhaja 75 - 80 minut. Nama- žemo z jajcem in pri 180 °C se peče 45'. V modelu pustimo 8 - 10', damo na desko ter ovijemo s prtom in folijo (da se ne izsuši). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 160. oddaja | 158. oddaja » |