208. oddaja
By Matjaž on Dec 30, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
parmezanovi žličniki v juhi
mesni zvitki
široki rezanci
zelenjavne paštetke
figova salama
PARMEZANOVI ŽLIČNIKI V JUHI |
Maslo (ali margarino) zmešamo in dodajamo rumenjaka. Dodamo sneg, ki smo mu dodali sol in mešanico moke, drobtin in sira (ter peteršilja, če smo se zanj odločili). Z metlicami v roki zamešamo v večjih obratih, da dobimo čim bolj rahlo testo. Skledo počistimo in pustimo počivati 10-15 minut. Žličko najprej pomočimo v vrelo juho, ki komaj vre, oblikujemo žličnike in v juhi naj se pokrito kuhajo 10-15 minut. Testo lahko tudi skozi luknjičavo cedilo prepasiramo v juhi, dobimo parmezanov riž. Lahko vre 6-8 minut. |
MESNI ZVITKI |
Lahko vzamemo različno meso, zrezke čim tanjše odrežemo. Nasolimo jih in naj počakajo. Vmes naredimo namaz: s paličnim mešalnikom zmešamo kumaro, čebulo, česen in papriko. Ne predolgo, da bi se začel izpuščati sok. Pridamo gorčico in namaz dajemo na sredino zrezkov. Čez naložimo rezino slanine (če želimo, ni pa nujno). Zavijemo in zataknemo z zobotrebcem (ne globoko). Naložimo enega zraven drugega v posodo, v katero smo dali malo olja. Damo v 200 °C vročo pečico, peče se do 30 minut. Vmes fino sesekljamo čebulo, potresemo moke, pomešamo in zalijemo z juho ali vodo. Dobimo nežno omako in v njo naložimo naše pečene zvitke. Pokrijemo in kuhajo se približno pol ure. Seveda je odvisno od mesa, pomembno je, da zvitki postanejo mehki. Lahko jih tudi en dan opečemo, drugi dan pa skuhamo/dušimo. |
ŠIROKI REZANCI |
Al dente jih skuhamo in zabelimo s stopljenim maslom (margarino), zraven lahko ponudimo še sir. |
ZELENJAVNE PAŠTETKE |
Testo odtalimo in razvaljamo za nožev rob debelo. Z modelom izkrožimo kroge (3-4 cm premera) in enako velike kolobarje. Zložimo, da dobimo 'skodelice' in z jajcem premažemo (ne po robu, se ne bo dvigalo). Pečemo 20 minut pri 200 °C. Ko so pečeni, takoj spodnje testo (podstavek) s prstoma potisnemo proti dnu. V te skodelice lahko poljubno naložimo zelenjavo. |
FIGOVA SALAMA |
Fige in orehe narežemo, dodamo rozine in navlažimo z rumom. Piškote na drobno nalomimo (ne zdrobtinimo). Posebej v kozici na vročem mešamo sladkor in jajca (zgleda kot vroči med), prilijemo raztopljeno ramo in kakav. Zlijemo na zdrobljene piškote, premešamo in damo še 'sadje'. Premešamo in damo na oblate, ki jih položimo na mokre prtiče. Tesno zavijemo in povaljamo po kristal sladkorju. Pustimo eno uro, da se osuši. Zavijemo v prozorno ali alu folijo in damo v shrambo ali hladilnik ... Je obstojno. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 209. oddaja | 207. oddaja » |