207. oddaja
By Matjaž on Dec 24, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krapki v juhi,
pretikana piščančja prsa,
testenina v gobovi omaki,
dušeni melancani,
lešnikova potica
KRAPKI V JUHI
|
Mleko solimo, dodamo maslo ter segrevamo. Ko zavre, mešamo in dodamo moko. Kepo testa mešamo 2 min, da se dobro skuha. Nato odmaknemo s štedilnika na viledo in postopoma dodajamo jajca ter ves čas mešamo (če je testo preredko, dodamo še polovico jajca). Dobimo gosto testo, ki se rahlo potegne. Damo ga v dresirno vrečko, na koncu naj bo vzorček (okrogel, narezljan ...) Na namaščen pekač brizgamo srednje velike zvezdice (enako velike in dovolj narazen!). Pečemo 15 minut pri 200 °C. Vsak naj si s krapki postreže sam ter prelije z juho. |
PRETIKANA PIŠČANČJA PRSA |
Šink, korenje in kumaro narežemo na tanke palčke, damo na krožnik in v zamrzovalnik. To je dobro narediti že prejšnji dan. Meso pretikamo tako, da s tankim nožem zabadamo v meso (v vlakna) in pod rezilo porinemo zmrznjene palčke (ker je zmrznjeno, se lepo zatika). Meso presolimo. Med tem v ponvi pogrejemo olje. Naložimo meso in pokrijemo, da prva stran zarumeni in ne prska okoli. Odkrijemo in nato obračamo (pazimo, da ne prebadamo), da je lepo zapečeno. Dodamo čebulo, da se zraven praži. Dodamo še česen in malo juhe, da se meso do sredine zmehča. To bo trajalo 20 minut. Na krožnik damo mesni sok in nato še narezane kose mesa. Namesto piščančjega lahko vzamemo tudi drugo meso. Pri belem mesu se lepo vidijo rezine kumar, korenja in šinka. |
TESTENINA V GOBOVI OMAKI |
Čebulo popražimo, da zadiši. Dodamo odcejene gobe in jih dobro popražimo. Dodamo česen in zalijemo z vinom (bo takoj izparelo). Popramo in dodamo peteršilj, malo vode še dodamo in zakuhamo podmet (. Skupaj prevremo. Posebej skuhamo testenine. Lahko postrežemo ločeno ali skupaj. |
DUŠENI MELANCANI |
Jajčevce tanko olupimo in narežemo na rezine. Posolimo in pustimo nekaj časa, nato jih obrišemo. Na olju jih opečemo in prelagamo v pekač ali jena posode (kjer jih bomo pekli). Vmes potresemo sesekljan česen in na koncu še z drobtinami. Ob strani prilijemo malo juhe, pokrijemo in mirno dušimo. Preden jih ponudimo, jih potresemo s peteršiljem |
LEŠNIKOVA POTICA |
Moko (majhno pogreto) presejemo v skledo. Ob strani sol, v sredino rum in limonino lupino. Posebej vzhajamo kvas (zdrobimo, dodamo malo sladkorja in nekaj žlic mleka ter žlico moke). Posebej zmešamo rumenjake in sladkor. Dodamo pogreto mleko (lahko dodamo še smetano). Vse skupaj zlijemo v moko, dodamo še kvas (ne na tekočino, ampak na moko). Mešamo in prilivamo mleko, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maščobo (mešana bo dajala mehko in aromo testu). Pregnetemo vsaj 10 minut. Če je testo postalo suho, dodamo kakšno žlico mleka. Postati mora žametno. Znak, da je dobro pregneteno je, da se kar loči od kartice, s katero čistimo skledo. Pokrijemo in nič ne mokamo površine. Vzhaja uro in pol. Če še nimamo pripravljenega nadeva, še malo pognetemo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 208. oddaja | 206. oddaja » |