210. oddaja
By Matjaž on Jan 13, 2010 | In Uncategorized | 1 odziv »
korenčkova zdrobova juha
krompirjevi žgnaci
zelje s fižolom
jabolka s kremo
KORENČKOVA ZDROBOVA JUHA |
Korenček očistimo in srednje drobno naribamo. Damo na raztopljeno maslo ali olje in kratko pražimo. Zalijemo z juho (vodo in kocko). Pride do vrenja in vre 5 minut. Nato lahko dodamo razžvrkljana jajca, katerim smo zamešali zdrob. Skupaj naj prevre 5 minut. Po okusu solimo in po želji dodamo še peteršilj. Namesto zdroba lahko zakuhamo jajce in ko juho izključimo, vmešamo še kakšno žlico kosmičev. |
KROMPIRJEVI ŽGANCI |
Krompir olupimo in narežemo na listke. Damo ga kuhati in naj vre vsaj 10 minut. V vrelišče stresemo moko in pokrijemo, da vrelec vode pride čez moko. Naredimo še luknjo v sredini. Pokrito naj vre brez mešanja 15-20 minut. Odcedimo vodo v drugo posodo in z močnejšo kuhalnico mešamo, vmes pa prilivamo žgančevko - količina je odvisna od tega, kakšne žgnace želimo imeti: suhe ali mokre. Prelijemo z vročo zabelo, da pri tem zacvrči (sicer ne bo dobro). S kuhalnico ali dvorogelno vilico se mešajo in drobijo. Namesto pšenične moke lahko uporabimo pirino, krušno ... moko, a pridejo temnejši, z belo moko pa so veliko bolj rahli. |
ZELJE S FIŽOLOM 1 kg kislega zelja |
K žgancem sodi nekaj sočnega in kuhanega. Fižol namočimo v mlačno vodo (še boljša je prekuhana, mehka voda - deževnica) prejšnji večer, da se bo hitreje skuhal. V isti vodi ga damo kuhati. Vre 2-3 minute in odcedimo. Zalijemo s toplo ali vročo vodo. Solimo, dodamo lovorjev list, dober okus da korenček, ki ga dodamo. Fižol skuhamo do mehkega. |
JABOLKA S KREMO |
Vzamemo eno vrsto jabolk, da se bodo enakomerno dušila. Če so velika, jih narežemo na četrtine. Olupljena in odcejena damo v posodo, potresemo s sladkorjem in cimetom. Prilijemo vodo ali sadni sok ter pokrito dušimo do mehkega. Preložimo v kompotove skodelice in ohlajena okrasimo s stepeno sladko smetano. Potresemo s čokoladnimi drobtinami. Lahko pa skuhamo puding (vanilijev ali čokoladni. pri vanilijevem tudi žlico ruma, obogatimo ga še tako, da takoj, ko zavre, zamešamo še eno ali dve jajci/rumenjak, pri čokoladnem pa še nastrgamo malo čokolade) in še vročega polijemo čez jabolka. Pozimi paše topla jed, poleti pa postrežemo hladno. |
1 komentar
Napiši komentar
« 211. oddaja | 209. oddaja » |