kremna bučna juha ješprenj z gobami, pesa v solati, zelena solata jabolčno pecivo
KREMNA BUČNA JUHA 40 dag rumene jedilne buče 1 korenček 2-3 žlice paradižnikove mezge 2 žlici olja 1 čebula 1 žl. pirine ali graham moke 2 stroka česna 1 ½ l vode - juhe in kocke muškatni oreščke 1 dl sladka smetana in moka peteršilj
Lahko naredimo tudi iz običajnih bučk (lahko tudi iz skrinje), a bo drugačne arome. Bučke drobno narežemo, prav tako na listke narežemo korenček. Na olju popražimo čebulo (malo jo solimo, da se bo praženje hitreje začelo). Ko bo zlato rumena, dodamo bučke. Mešamo in pražimo približno 10 minut. Potresemo z žlico moke in zalijemo. Dodamo še mezgo. Začnimo, ko začne vreti. Kuhano je, ko je korenček mehak. Po potrebi solimo. Dodamo še strt česen in juha naj le še prevre. Zakuhamo še smetano in nato ugasnemo. Sladka smetana bolj pristoji, sicer pa si lahko pomagamo s kislo.
JEŠPRENJ Z GOBAMI 1 žlica masla 6 dag slanine 1 čebula 20 dag gob 2 stroka česna 2 dl ješprenja (namočenega) ½ l jušne osnove (vroče) sol, poper
Ješprenj čim prej namočimo: zvečer ali pa takoj zjutraj. Če nimamo namočenega, raje naredimo jed z rižem ali kašo. Slanino narežemo in jo damo na maščobo. Med tem narežemo čebulo in jo dodamo. Ko začne dobivati barvo, dodamo odtaljene gobe. Pride do praženja. Dodamo sesekljan česen in nato še odcejen ješprenj. Zalijemo z vročo jušno osnovo, solimo, popramo, dodamo lovorjev list, pomešamo in ko začne vreti temperaturo zmanjšujemo. Nato občasno pomešamo, po potrebi dolijemo tekočino. Ko se ješprenj zgosti, je jed gotova. K jedi se zelo poda skuhana solata in seveda zelena solata.
JABOLČNO PECIVO Krhko testo: ½ kg moke 1 pecilni prašek 25 dag rame 12 dag sladkorja v prahu limonina lupina 3 jajca 2 žlici kisle smetane Nadev: 1 ½ kg očiščenih jabolk 2 žlici sladkorja cimet, limonina lupina Glazura: 3-4 beljaki (do 12 dag) 4 žlice sladkorja 2-3 žlice vroče vode 4 žlice segrete marelične marmelade
Moko in pecilni prašek presejemo v skledo, dodamo maslo in z rokami zdrobtinimo. Dodamo sladkor in naribano limonino lupino. V jamico damo ubita jajca in smetano (ali mleko) ter z roko naredimo testo. Ko je narejeno, ga pokrijemo in damo počivati na hladno. Testo razvaljamo na velikost pekača, ga navijemo na valjar in odvijemo na pekač. Poravnamo, nabodemo z vilicami ter damo v pečico, da se rahlo - na pol zapeče. Naložimo jabolka. Jabolka očistimo in narežemo, damo jih v kozico, nežno jih potresemo s sladkorjem in cimetom (ter limonina lupina ali sok limone) ter pokrito dušimo do mehkega - 10 - 12 minut. Čez jabolka damo sneg. Med pripravljanjem vanj vlivamo vročo, sladkano vodo. Postavimo nazaj v pečico, da se sladica do konca zapeče. Če želimo, lahko namažemo z vročo marmelado. To bo sladico še bolj omedilo in dalo dober okus.
S. Nikolina je doma iz Lenarta v Slovenskih goricah. Po končani srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem je bila dve leti kuharica v znanem koroškem turističnem kraju. Nato se je vrnila v Slovenijo in stopila v red šolskih sester. Po noviciatu je naredila še srednjo medicinsko šolo. Pozneje je prevzela gospodinjske tečaje v samostanu Repnje pri Vodicah nad Ljubljano. Od poletja 2008 je z njimi nadaljevala v skupnosti na Brezjah, kjer je opravljala svoje redovniško poslanstvo. Nato so nekaj časa potekali tudi v Repnjah, od avgusta 2016 do marca 2017 spet na Brezjah. Po petnajstih mesecih poslanstva v gospodinjstvu, je sestra Nikolina od 1. julija 2018 spet na Brezjah. Ko se bodo začeli tečaji, vas bomo obvestili.