213. oddaja
By Matjaž on Feb 3, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
jota
pirina ocvirkovka
miške
JOTA |
Fižol namočimo, nato ga pristavimo, da se skuha. Vre naj 3-5 minut. Nato to vodo odcedimo in zalijemo z vročo vodo. Solimo in dodamo lovorjev list ter korenček in naj se znova skuha. Posebej damo kuhati kislo zelje (po potrebi splaknemo) ali kislo repo. Posebej damo kuhati krompir narezan na koščke. Ko je kuhan, ga stlačimo in dodamo odcejeno zelje ter fižol. Po potrebi zalijemo s krompirjevko. Zabelimo: na olju popražimo moko in malo zalijemo. Dodamo še česen in dodamo kuhati še klobaso (lahko je povsem brez, ali pa hrenovka ali safalada ... ). Omako zlijemo v sestavljeno jed, kuha se še minuto ali dve. Kljub temu, da je v jedi krompir, jo lahko večkrat pogrejemo. |
PIRINA OCVIRKOVKA |
Če nimamo pirine moke, lahko vzamemo mešanico pirine, krušne, ržene ... moke. Ko je kvas vzhajal (dodamo sladkor in mleko), ga damo v moko in zmešamo. Dodamo še mleko in dobro pregnetemo. Testo naj vzhaja, vmes pripravimo nadev: pogrejem ocvirke in jih odcedimo. Ko je testo vzhajano, za razvaljamo za pol prsta debelo in ga potresemo z nadevom. Lahko potresemo še malo naribanega sira. Tesno zavijemo kot potico (z rokami ne s prtom). Štrukelj damo v škatlast model ali v pekač. V slednjem primeru ga pomažemo z oljem, da se štruklja ne sprimeta. Nabodemo z vilicami ali pletilko. Pustimo da vzhaja do 45 minut. Namažemo s kavo ali jajcem ali mlekom. Damo v 180-185 °C vročo pečico za 40-45 minut. Damo na mrežo in dobro pokrijemo, da se ohladi. Poda se k joti in različnim solatam (zeleni, zeljnim, kuhanim ...) |
MIŠKE |
V moko zamešam pecilni prašek, na stran damo sol, v jamico pa jajca in rum ali žganje (alkohol pomaga, da niso mastne) ter druge sestavine ter posebej vzhajan kvas. Mešamo in prilivamo toplo mleko. Gnetemo, pridamo le še raztopljeno maščobo. Nastati mora prijetno mehko, žametno testo. Skledo počistimo in pokrijemo s servieto v dveh plasteh ter nič ne mokamo. Damo na desko (ne na hladno površino). Vmes pristavimo olje za prst in pol visoko in teperiramo glede na vzhajanost testa. Pravilno vroča je, ko košček testa iz olja priplava v treh sekundah. Z žlicami nato zajemamo testo in z drugo žlico si pomagamo pri vstavljanju v olje. Obračamo in pobiramo na servieto. Potresemo s sladkorjem in postrežemo. Zraven paše kompot ali puding ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 214. oddaja | 212. oddaja » |