214. oddaja
By Matjaž on Feb 10, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
svinjska pečenka po lovsko
čebulni krompir
dušeno rdeče zelje
pustni krofi
SVINJ. PEČENKA PO LOVSKO |
Če je potrebno, odstranimo kosti. Za kvašo v skledo damo vino, na lističe narezano čebulo, lovorjev list in druge sestavine ... Vanjo damo meso - lahko tudi za dva dni, če ni preveč mlado. Zjutraj in zvečer ga obrnemo, da se vse razvlaži. Imamo ga v shrambi ali hladilniku. Pokrijemo. Ko ga bomo uporabili, meso vzamemo ven in obrišemo in nasolimo (če ne bomo dali v kvašo, nadaljujemo od tu naprej). Damo v vroče olje v kozico. Ob strani pražimo sveže narezano čebulo, narezan česen in odcejeno kvašo. Po potrebi še pokrijemo juho in pokrito dušimo. Če se je tekočina pokuhala, dolijemo. Dušimo ga toliko, da je mehko: odvisno je od vrste in starosti mesa (uro do uro in pol). Ko je mehko, ga vzamemo iz posode in v njej zakuhamo podmet. Zmešamo s paličnim mešalnikom. K pečenki se poda krompir, riž, testenine, kaše .. |
ČEBULNI KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na kocke ter damo kuhati. Zabelimo ga s prepraženo čebulo. Lahko potresemo z drobnjakom, polijemo pečenkin sok ... |
DUŠENO RDEČE ZELJE |
Zelje očistimo(debele dele izrežemo) in narežemo (ne na multipraktik) ter polijemo z okisanim kropom. Na olju zarumenimo sladkor, dodamo narezano čebulo in odcejeno zelje, da se oboje dobro popraži. Dodamo še kumino in prilijemo žlico juhe(vode, krompirjeve vode). Vmes dodamo še kislo jabolko, ki ga olupimo in narežemo na listke (kislo bo dalo dober okus, sladko jabolko ne in tudi razpadlo ne bi). Po potrebi solimo in zabelimo s pečenkinim sokom. |
PUSTNI KROFI |
Sestavine pripravimo, da so na toplem. Moko presejemo v skledo, dodamo sol in arome. Posebej pripravimo kvas, zdrobimo, dodamo sladkor, mleko in moko, da mirno vzhaja. Posebej naredimo sneg. Dodamo sladkor, rumenjake in smetane. Prelijemo v moko, v posebno jamico dodamo kvas. Zmešamo z roko! Prilivamo mleko in raztopljeno maslo (ne prevroče). Gnetemo 15-20 minut, a ga ne dvigajmo preveč! Testo mora biti fino, mehko, da se začno delati zračni mehurčki. Vzhaja na toplem (a ne na izvoru toplote) za eno uro. Na pomokanem prtu ga razvaljamo - dvojne ali enojne. Pokrito naj spet vzhajajo (dvojen čez pol ure jih obrnemo). Iz obreznin naredimo 'cmoke'. Cvremo v pravi temperaturi: košček testa se dvigne iz olja po štetju: ena, dve, tri. Prvo stran cvremo pokrito, drugo pa odkrito. Pobiramo na mrežo. S sladkorjem potresemo tik pred serviranjem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 215. oddaja - pepelnica | 213. oddaja » |