216. oddaja
By Matjaž on Feb 24, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zelenjavni ješprenj
krompirjeva jajčna jed
sadna omaka
vprašanja in odgovori
ZELENJAVNI JEŠPRENJ |
Osnova je ješprenj, pri izbiri zelenjave pa je veliko prepuščeno nam, lahko naredimo zelo bogato jed. Glejmo na to, da bo mešano in pestro. Že prejšnji večer (ali pa vsaj zgodaj zjutraj) namočimo ješprenj (v toplo ali mehko vodo). V isti vodi ga skuhamo do vrenja, odlijemo in zalijemo s svežo vodo. Dodamo lovorjev list in počakamo do vrenja. Zelenjavo (zeleno, zelje, fižol, cvetačo, korenček ... ) narežemo in jo damo kuhati. Skupaj naj vre 30 - 40 minut, tako da bo vse skupaj pripravljeno v eni uri. Zabelimo jo s prepraženo čebulo, lahko ji dodamo prekajeno mesnino in paradižnikovo mezgo. |
KROMPIRJEVA JAJČNA JED |
Krompir damo kuhati, ga olupimo in narežemo na listke. Posebej skuhamo jajca in jih olupimo (namesto jajc lahko damo mesnico ali sir). Pekač (glineno skledo) namažemo z oljem ali maslo in naložimo plast krompirja, malo solimo, popramo in potresemo drobnjak, nato narezana jajca in na vrhu krompir. Na vrhu prelijemo s smetano in damo za 15-20 minut v 190 °C vročo pečico. Ugasnemo in 5-10 minut počaka v pečici. Narežemo kot porcije in nesemo na mizo. Zraven lahko ponudimo zeleno ali kuhano solato. |
SADNA OMAKA |
Pri čežani so jabolka kuhana v vodi (manj kot za kompot), pri omaki pa sadje dušimo brez vode. Pri čežani jabolka očistimo (ni nujno, da jih olupimo), sladkamo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Pri omaki jabolka očistimo in narežemo na večje krhlje (kar ne bi bilo za kompot). Sladkamo po okusu in želji. Lahko dodamo sadje iz skrinje (breskve, slive, izkoščičene češnje - jagode ne). Dušimo na srednji temperaturi, pokrito, vmes posodo pomešamo. Obogatimo z limoninim ali mandarininim sokom in cimetom. Malo pomešamo s paličnim mešalnikom. |
vprašanje poslušalke Bine: zakaj se pri krofih skrči venec? |
Če so preveč vzhajani, jih pri cvrtju digne in nato se malo zgubajo. Če bi bila druga večja napaka, sploh ne bi bilo venčkov in skorja bi bila vsa nagubana. |
vprašanje poslušalke Jožice: zakaj se drobi kruh - ali da preveč kvasa ali zaradi mleka |
Preveč kvasa ne škodi, če z mleko delamo, ni narobe, ga je pa mogoče treba več priliti. Zamesti je treba precej mehko, da bo kruh ravno prav sočen. Drobi se, ker je v testu premalo tekočine pregneteno. Pšenična in pirina sušita testo. Ržena in ajdovo pa dajeta vlažnost. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 217. oddaja | 215. oddaja - pepelnica » |