215. oddaja - pepelnica
By Matjaž on Feb 17, 2010 | In Uncategorized | 1 odziv »
sojina juha
jabolčni pečenjak
jajčni pečenjak
SOJINA JUHA |
Enako kot sojo lahko pripravimo fižol. Sojo namočimo v topli, prekuhani vodi, še bolje pa v mehki vodi (idealna bi bila deževnica). Najboljše je, če jo namočimo prejšnji večer, sicer pa čim prej zjutraj. Damo jo kuhati in ko zavre, prvo vodo odlijemo. Nato zalijemo s svežo vodo in damo kuhati. Dodamo še narezan korenček. Ko je kuhana, juho zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Nato naj še prevre v treh minutah. Dodamo strt česen, rezino kruha (lahko jo raztepemo) in sir v trikotniku. Počakamo, da se raztopi ... Lahko dodamo kruhove kocke |
JABOLČNI PEČENJAK |
Iz beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor. Posebej razžvrkljamo rumenjake, prilijemo mleko, umešamo moko, nato še sneg, dodamo še moko in počasi umešamo naribana jabolka. Damo na namazano ponev, ki je prijetno vroča. Nalijemo za dober prst na debelo. Pustimo, da zapeče. Prerežemo in zapečemo. Nato ga drobimo in trgamo s kuhalnico ali vilicami. Dobro ga prepečemo in nato postopek ponovimo s preostalim testom. Lahko pa delamo v pečici: damo na vroče olje na pekaču, postavimo v pečico, razrežemo v pramene in razdrobimo. Potresemo s sladkorjem in ponudimo s kompotom. Lahko pa ponudimo s solato in v tem primeru nič ne sladkamo. |
JAJČNI PEČENJAK |
Naredimo sneg. Če nimamo časa, pa zmešamo cela jajca. V prvem primeru razmešamo rumenjake, prilijemo mleko in dodamo vanilji, sladkor in moko (primešamo pecilni prašek). Dodamo sneg in pečemo na enak način kot jabolčni pečenjak. |
Sestra Nikolina je spregovorila tudi o prehrani v postnem času. Kot pravi, naj bo odrekanje v hrani prostovoljno, zavestno, da vemo, čemu ima namen. Več ...
1 komentar
Pozdrav in hvala za odlične recepte!
Marija
Napiši komentar
« 216. oddaja | 214. oddaja » |