228. oddaja
By Matjaž on Maj 19, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
špinačna kremna juha,
mesni zvitek,
rižota iz belušev, pomladanska solata,
ocvrta akacija/bezeg
ŠPINAČNA KREMNA JUHA |
Namesto špinače lahko vzamemo blitvo ali mlade koprive. Očistimo in operemo ter prevremo. Odcedimo in poškropimo z mrzlo vodo. Drobno zmiksamo, zraven damo peteršilj in česen. Raztopimo maslo, dodamo moko in zalijemo z mrzlim mlekom, nato pa še z vodo. Ko zavre (5 minut), dodamo špinačo, solimo in začinimo, po največ treh minutah odklopimo (sicer bo špinača rjavo-rumenkasta in izgubile se bodo vitamini in minerali). Lahko dodamo 2 žlici smetane ali jogurta. |
MESNI ZVITEK |
Meso razširimo, razrežemo in oblikujemo v velik, dolg zrezek. Začinimo z mešanico soli in popra. Premažemo ga s česnom (ali naložimo čemaž). Prekrijemo z listi špinačne ter jajčno cvrtje - fritato (lahko jih tudi popražimo na čebuli). Zavijemo in zašijemo z velikimi vbodi. Če je predolg, ga prerežemo in damo na vroče olje v ponvi. Naj se zapeče, obračamo, zraven pražimo česen, čebulo, kakšen korenček, po potrebi zalijemo z juho ali vodo. Pokrijemo in meso se duši do mehkega. Mesni sok zlijemo na krožnik in nanj nalagamo rezine mesnega zvitka. |
RIŽOTA IZ BELUŠEV |
Posebej skuhamo očiščene beluše in jih na kratko zrežemo. Vršičke damo posebej. Na pogretem olju pražimo riž, dodamo sesekljano čebulo in skupaj pražimo. Zalijemo z vročo juho, dodamo še malo paradižnikove mezge. Posolimo in pokrijemo. Mirno naj vre 25 minut. Proti koncu damo še narezane beluše (brez vršičkov, te serviramo in jih damo po vrhu postrežene jedi, zraven paše še narezan drobnjak in parmezan). |
OCVRTA AKACIJA/BEZEG |
Cvetove očistimo in otresemo, malo peclja moramo pustiti. Naredimo pivovo testo in naj malo počiva. Olje damo v kozico, naj se dobro pogreje. Cvetove pomakamo v testo in mirno (ne potresati, sicer bo polno drobnega cvrtja) pomakamo v olje. Odlagamo jih na cedilo ali servieto. Pred serviranjem nežno posladkamo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 229. oddaja | 227. oddaja » |