229. oddaja
By Matjaž on Maj 26, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva juha,
praženo meso,
bela testenina,
dušeni por,
sadni zavitek,
vprašanje poslušalke Špele: zakaj marmelada uhaja iz piškotov?
KROMPIRJEVA JUHA |
Krompir in korenček očistimo in narežemo na listke. Damo na praženo čebulo, pražimo, dokler se da. Potresemo z noževim vrhom kumine in zalijemo. Ko zavre, dodamo gobe (prelijemo jih s kropom in narežemo). Solimo in popramo po okusu. Lahko dodamo še kocko ali pečenkin sok. |
PRAŽENO MESO |
Meso (belo ali rdeče) narežemo na listke (kot jetrca), prav tako čebulo. Čebulo pražimo in dodamo meso, dobro pomešamo, da zadiši. Dodamo sesekljan česen in narezano papriko (svežo ali iz skrinje), lovorjev list. Prilijemo malo vode (za pol prsta na dnu, ne toliko, da se kuha). Pokrito dušimo do mehkega. Poda se k pireju, rižu, testeninam in kuhanemu krompirju, ne pa k praženemu krompirju. |
BELA TESTENINA |
Makarone ali svedre skuhamo al-dente, odcedimo in zabelimo z oljem. Ko bomo servirali, prepražimo drobtine in zmešamo. |
DUŠEN POR |
Por narežemo na 1/2 cm dolge lističe, dušimo na vročem olju (maslu), solimo, začinimo in pokrito dušimo. |
SADNI ZAVITEK |
Iz beljakov naredimo sneg. Sladkamo ga, da postane trd. Zamešamo rumenjake. Potresemo moko z orehi in pecilnim praškom. Z metlico v roki zamešamo, da ohranimo spenjeno testo. Razgrnemo na peki papir ali dobro namazan pekač. Damo v 200 °C vročo pečico (ventilacijo izključimo), pečemo 10 minut. Ločimo od pekača in jo ohlapno zavijemo v suho servieto. Ko bomo sestavljali, razgrnemo. |
vprašanje: Kaj narediti, da marmelada pri peki ne bi ugajala iz kvašenih rogličkov in nadevanih piškotov. Tudi če jih pošteno stisnem, mi je vedno nekaj uide na pekač in se smodi. |
Z domačo marmelado ne bi smelo biti težav. Kupljena marmelada pa je veliko bolj tekoča, zato dodamo žlico orehov ali piškotnih drobtin. Tako zgostimo, uravnamo vlago. Pri rogljičkih in buhteljnih mora biti dobro vzhajano, da se v testu pri peki ne naredijo razpoke. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 230. oddaja | 228. oddaja » |