233. oddaja
By Matjaž on Jun 23, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kremna grahova juha,
zdrobov štrukelj z gnjatjo ali kranjsko klobaso, solata,
kokosove kocke
KREMNA GRAHOVA JUHA |
Grah oluščimo in operemo, za nekaj minut ga namočimo v topli vodi. Narežemo krompir in korenček. Na olju popražimo čebulo (šalotko). Dodamo krompir in korenček, ko se ne da več pražit, dodamo česen in nato zalijemo z vročo vodo (da bo čim prej zavrelo), solimo in popramo. V juho damo steblo peteršilja. Lahko zmiksamo, po želji lahko dodamo smetano (izboljšamo okus in videz). Postrežemo s kruhovimi kockami. |
ZDROBOV ŠTRUKELJ Z GNJATJO ALI KRANJSKO KLOBASO |
V juhi ali mleku ali polovičnem mleku (dodamo maščobo) zakuhamo pšenični zdrob. Najprej mešamo z metlico, nato pa s kuhalnico, da se dobro nakuha. Odstavimo in takoj posamezno zamešamo jajca. Takoj ali kasneje lahko dodamo narezano prekajeno mesnino ali kranjsko klobaso (lahko tudi narezan drobnjak). Skupaj pospravimo. Pristavimo vodo (v večjo posodo). Seriveto navlažimo in potresemo z drobtinami. Z žlico ali kartico nanesemo testo in s servieto oblikujemo štrukelj. Ohlapno ovijemo, na koncu povežemo z vrvico in kuhamo v vreli slani vodi. Pokrito naj vre 30 - 40 minut (odvisno od debeline). Ni ga treba obračati, tudi ni treba, da je ves v vodi. Kuhanega odvijemo in malo počakamo, da največja vročina izhlapi, nato ga z nožem ali kartico narežemo na rezine. Lahko zabelimo z drobtinami ali maslom. Ponudimo s solato. |
KOKOSOVE KOCKE |
Testo spečemo in ga ohladimo! Je podobno kot pri marmornem kolaču. Najprej zmešamo margarino (ki ne sme biti neposredno iz hladilnika). Posamično pridajamo rumenjake in tretjino sladkorja. Dobro skremamo. Posebej naredimo sneg in dodamo sladkor, da je sneg trd. V maso dodamo mleko, rum in polovico moke. Pomešamo. Dodamo sneg, potresemo drugo polovico moke, v katero smo umešali pecilni praške. Zmešamo z ročnimi metlicami. Damo v namazan (nič mokati) pekač (22 x 35 centimetrov). Spečemo, da dobil lepo barvo - do 15 minut. Pečeno damo na desko (če bi pustili v pekaču, bi se spodnja stran ovlažila). Na vrhu jo potresemo s ščepom sladkorja. V kovinski posodi nad soparo zmešamo sestavine za kremo (na koncu izgleda kot stopljena čokolada, gladka in okusna). Prilijemo še malo ruma. Narezane kocke testa potapljamo v vročo kremo, z dvema vilicama potapljamo in nato prestavimo v kokos, ker povaljamo. Če se krema začne gostiti, dolijemo 2 žlici vrelega mleka in nadaljujemo. Če nam zmanjkuje kokosa, lahko dodamo zmlete orehe. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 234. oddaja | 232. oddaja » |