240. oddaja
By Matjaž on Avg 11, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
žličniki v juhi,
piščanec s šampinjoni,
milanski riž,
pražene bučke,
sadna pita
vprašanje: vzhajanje hladne potice?
ŽLIČNIKI V JUHI |
Margarino mešamo, posamič pridajamo jajca in mešamo, nato še odmerjen zdrob z zelenjem. Malo pomešamo, a ne preveč, sicer bodo žličniki trdi in gosti ter se ne bodo nakuhali. Testo naj počiva. Z žličko ob steno posode gladko oblikujemo žličnike. Testo lahko tudi prepasiramo skozi veliko luknje na pasirki. Žličnike zakuhamo v kozico, pokrito naj mirno kuhajo - glede na velikost tudi do 15 minut, drobna zakuha pa v petih minutah. Ti žličniki so lahko tudi za prilogo. |
PIŠČANEC S ŠAMPINJONI |
Piščanca razkosamo ali kupimo enotno meso (stegno ...). Začinimo z mešanico soli, popra in vegete. Na vročem olju jih opečemo (lice najprej opečemo), da lepo zarumeni. Obrnemo in vzamemo iz kozice. Nato na ostanku olja pražimo čebulo. Ko dobi barvo, dodamo gobe. Dodamo česen, solimo, lahko potresemo malo peteršilja (a bo porjavel, tako je bolje ga dati na konec). Takoj prilijemo malo vina in juho. Ko omaka zavre, vložimo opečene kose mesa. Pokrito se bo dušilo 15 - 20 minut. Na ta način lahko pripravimo kakšno drugo meso, namesto šampinjonov lahko uporabimo kakšne druge gobe. |
MILANSKI RIŽ |
Na olju popražimo čebulo, dodamo riž. Ko postane steklen, zalijemo z vinom. Ko pohlapi, dodamo ostalo tekočino (dodamo ji žafran, ki smo ga še malo v roki zmleli) in posolimo (lahko dodamo tudi kocko). Pokrito naj mirno, pri nižji temperaturi vre 25 minut. Vmes nič ne mešamo! Na koncu na vrhu naložimo nekaj rezin masla. To bo dalo še posebej bogat okus. |
PRAŽENE BUČKE |
Neolupljene narežemo na koleščke, solimo in počakamo, da se izsolzijo. Obrišemo in damo na vroče olje. Posodo pretresemo. Ko se malo zarumenijo, jih poberemo iz posode. |
SADNA PITA |
V moko premešamo pecilni prašek, dodamo maslo in ga zdrobtinimo, sladkor in nato ostale sestavine. Naredimo testo, brez gnetenja, le toliko, da se sprime skupaj. Na hladnem naj pokrito počiva. Najbolje vso noč in naslednji dan ga bo neprimerno lažje valjati. Ko je testo razvaljano, eno polovico naložimo na pekač - nič ne mažemo. Potresemo piškotne drobtine, nato naribana jabolka z limonino lupino in cimetom ter sladkorje. Naložimo še koščke drugega sadja (lahko zmrznjenega). Pokrijemo z drugo razvaljano plastjo. Pomažemo s smetano (jajce bo naredilo suho površino). Postavimo v vročo pečico 180 - 90 °C za 45 minut. V pekaču se ohladi, režemo ohlajeno. |
vprašanje poslušalke Cvetke: kako naj vzhaja hladno potico - ali naj bo čez noč v hladilniku?
odgovor sestre Nikoline: Čim bolj na hladnem naj bo, da bo do jutra počakala. Če je kuhinja dovolj hladna, bo v redu, sicer pa jo damo v hladilnik.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 241. oddaja | 239. oddaja » |