239. oddaja
By Matjaž on Avg 4, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz stročnic,
zapečene bučke z jajci in sirom,
drobnjakov krompir,
pehtranova potica
JUHA IZ STROČNIC |
Zelenjavo očistimo in narežemo na enako velike dele. Med tem zavre juha, ki ji dodamo kocko. Vložimo zelenjavo (veliko bolj okusna je, če jo vložilo v vrelo juho). Kuhana bo približno v 20-ih minutah (odvisno od fižola). Dodamo lovorjev list, lahko vejico timijana, po okusu solimo, dodamo pečenkin sok .... Okus dopolni sadni kis, lahko dodamo tudi peteršilj. Če je preredka, dodamo kakšno lahko zakuho - ostanek praženega riža, kosmiče ... |
ZAPEČENE BUČKE Z JAJCI IN SIROM |
Bučke tanko olupimo (če so mlade, ni treba, s tem pa nič ne zavržemo), narežemo na kolesca ali polovico. Solimo in pustimo, da se omedijo. Vmes narežemo čebulo in jo damo na olje pražit. Pridamo sesekljan česen in pomešamo ter dodamo osušene bučke. Pražimo le nekaj minut. Odstavimo in začinimo (solimo, potresemo peteršilj, baziliko). Stresemo v posodo, v kateri bomo tudi servirali. Segrejemo pečico na 190 °C. Prelijemo z jajčnim prelivom (lahko dodamo malo naribanega sira), pretresemo in na vrhu potresemo nariban sir. Pečeno bo v 20 minutah. |
DROBNJAKOV KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na različno velike kocke. Zalijemo in solimo. Dodamo šopek iz peteršlja in zelene (dodatek okusa). Ko vre 10 minut, šopek dvignemo, tekočino pa takoj odcedimo. Pokapljamo z oljem, potresemo in pokrijemo. Tako lahko počaka do 15 minut. Pred serviranjem, zabelimo z maslom in drobtinami ter drobnjakom. |
PEHTRANOVA POTICA 60 dag moke |
V posodo damo moko, v jamico na sredi vse sestavine, ob strani dodamo vzhajan kvas, posebej sol. Mešamo in z drugo roko prilijemo mleko. Narediti moramo prijetno mehko testo. Ko je dovolj mehko, prilijemo maščobo in gnetemo, da je svetlikajoče in se delajo mehurčki, postaja pa bolj suho - lahko prilijemo kakšno žlico mleka. Vzhaja naj poldrugo uro. Če še nimamo pripravljenega nadeva, ga znova pregnetemo. Testo razvaljamo kot potico in potresemo s pehtranom in sočnimi rozinami. Zavijemo z rokami, ne s prtom. Damo v pekač, če sta dva skupaj, vmes pomažemo z oljem. Vzhaja 45 - 60 minut. Prebodemo mehurčke, namažemo z beljakom in postavimo v 180 °C vročo pečico. Speklo se bo v 45 - 50 minutah. Vzamemo ven in po nekaj minutah obrnemo na desko. Pokrijemo s servieto in folijo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 240. oddaja | 238. oddaja » |