241. oddaja
By Matjaž on Avg 19, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zeljna juha,
bučke v pivovem testu,
zdrobovi žličniki s slanino,
biskvitni polmeseci
vprašanje: kako vlagati fižol?
ZELJNA JUHA 30 dag zelja |
Zelenjavo operemo in olupimo ter narežemo na kocke. Zelje damo kuhati v vrelo slano vodo, dodamo še žlico sadnega kisa (da se ne razkuha) in kumino. Olupljen krompir, narezan na koščke s korenčkom (ali paradižnikom) skuhamo posebej. Vmes spražimo čebulo. Skuhano zelje odcedimo, odcedimo tudi krompir, ga stlačimo in dodamo čebulo. Po potrebi prilivamo vodo ali juho in dosolimo (ali dodamo pečenkin sok). Pristavimo, da pride do vrenja. Dosolimo ali dodamo kakšno drugo začimbo. Če prej nismo dali paradižnika, ga lahko dodamo na koncu. Preden jo bomo servirali, potresemo s peteršiljem ali potopimo kakšno vejico. |
BUČKE V PIVOVEM TESTU |
Bučke tanko olupimo, narežemo na kolesca, presolimo in pustimo, da se omedijo. Pri tem spustijo vodo, zato jih pred nadaljevanje obrišemo s papirnato servieto. Naredimo pivovo testo in ga damo počivati (bolje je, da stoji eno uro, kot da takoj nadaljujemo). Bučke pomokamo, namočimo v testo in ocvremo. Pobiramo na papirnato servieto (pustimo, da se odkapljajo). Te bučke mirno počakajo, a jih ne dajajmo v vročo pečico |
ZDROBOVI ŽLIČNIKI S SLANINO |
Slanino narežemo na drobne kocke in jih malo popražimo v kozici (brez olja!). Zalijemo z mlekom in solimo. Ko pride do vrenja, zakuhamo zdrob. Odstavimo in posamično zamešamo jajci. Počistimo stene in naj se ohlaja. Z dvema jedilnima žlicama zakuhamo v vrelo vodo (8-12 minut). Poberemo na pekač ali krožnik in zabelimo z drobtinami (zabelo lahko izpustimo). Lahko tudi naredimo brez slanine ali jih naredimo z drobnjakom .... |
BISKVITNI POLMESECI |
Jajca vsaj eno uro prej ali prejšnji večer vzamemo iz hladilnika. Naredimo sneg in na koncu po žlicah dodajamo sladkor. Dodamo rumenjake, potresemo z moko in pec. praškom ter zamešamo z metlicami v roki. Zlijemo na namazan pekač in pečemo 10-12 minut pri 200 °C. Pečenega ločimo od sten pekača in pustimo, da se ohladi . Obrnemo ga na desko, lahko ga pokrijemo z čistim pekačem (lažje je delati, če ni svež biskvit). Polovico biskvita bogato namažemo z marmelado, ki smo ji dodali rum. Prekrijemo z drugo polovico in obrnemo, da se pronica še na drugo stran. Na vrhu tanko namažemo z marmelado (ali lešnikovo kremo) ter potresemo orehe ali mandlje. Z modelom za krofe izrezujemo polmesece. |
vprašanje Nevenke: kako naj vlaga rumen stročji fižol?
odgovor s. Nikoline: vsak fižol se lahko vlaga, a naj ne bo nitast. Prekuha se ga v slani vodi in naloži v kozarce. Pol ohlajenega prelijemo s kuhanim kisom, pokrijemo in pasteriziramo v posodi ali pekaču: pri 85-90 °C naj kuhlja 15 minut. Naložimo v škatlo. Na koncu jo zapremo in pokrijemo s papirjem, da se počasi ohladi. Naslednji dan ga pospravimo v klet. Da fižol obdrži barvo, pred kuhanjem fižola v vodo damo malo sodebikarbone iz vrečice (hkrati pospeši kuhanje).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 242. oddaja | 240. oddaja » |