146. oddaja
By Matjaž on Okt 22, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz sladke repe
zavitek iz bučk, solata
čebulni krompir
sadna pita
vprašanje: Kako narediti testo iz brezglutenske moke?
JUHA IZ SLADKE REPE |
Repo in krompir operemo, olupimo in narežemo na listke. Damo v vrelo vodo (ki smo ji dodali sol in kumino). Med tem na olju popražimo sladkor, da postane karamelni. Zamešamo moko (nič ne pražimo) in zalijemo s hladnim mlekom ali juho. To 'omako' zlijemo v juho in počakamo, da mirno vre. Če nismo imeli mleka ali juhe in smo zalili z vodo, lahko dodamo še žlico kisle smetane pomešano z moko in juho. |
ZAVITEK IZ BUČK 1 žlica kisa |
Vlečeno testo lahko tudi kupimo! Naredimo pa ga tako, da damo v skledo moko, v jamico damo sol in jajce ter olje in kis ter prilivamo toplo vodo. Mešamo, da dobimo kepo testa. Testo dobro(!) gnetemo, a ne tako mehko kot za jabolčni zavitek. Pokrito naj počiva naj na leseni deski. Med tem pripravimo buče: olupimo, razpolovimo, odstranimo seme in grobo naribamo (kot jabolka). Mizo pogrnemo s prtom in testo namažemo z oljem, razvaljamo in razvlečemo z rokami - ni nujno, da je pretanko. Premažemo testo in potresemo bučke, ki smo jih tik pred zdajci posolili in poprali. V sredini pustimo za 10 cm praznega. Testo pregrnemo, ga še malo premažemo s smetano ali pokapljamo z oljem. Po bučkah posnežimo z drobtinami. Testo ploščato zavijamo, malo iztisnemo zrak, odmerimo na pekač, namazan z oljem (tako lahko zvitke še malo premikamo po pekaču). Zavitkov nič ne stiskamo skupaj. Damo v že ogret pekač - 200 °C ali več. Pečemo tudi 45 minut. Pokrijemo s pekačem, serviramo čez 10-15 minut. |
ČEBULNI KROMPIR |
Krompir, narezan na listke, skuhamo. Takoj ga odcedimo in poškropimo ga z oljem. Zabelimo na krožniku s prepraženo čebulo, če ni sveža, pa prej premešamo s krompirjem. |
SADNA PITA |
Sadje (jabolka, hruške, kakšno breskev, slivo ... ) nič ga ne sladkamo, damo le malo cimeta in žlico limoninega soka in pokrito dušimo (nič ne mešamo) ter ohladimo. |
Vprašanje: Kako narediti testo iz brezglutenske moke?
Odgovor: V trgovini Klasje se dobi moka celiaxpan in je primerna za kruh. Uvožena moka Schar - 'mix B' je za kruh, iz 'mix C' pa se da delati piškote, žličnike, rezance ... Rezance se razvalja, kar se le da in potem z nožem nareže. Dobra je tudi moka 'finaks', iz katere se lahko naredi ribano kašo, rezance ... Če delamo kruh, ne delamo ne pretrdega in ne premehkega testa. Ko je pečen, ga je dobro oviti v vlažno servieto, da se omedi. Informacije lahko poiščete tudi pri g. Polaku na 041-446-986- in 040-623-202
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 147. oddaja | 145. oddaja » |