Maslo za kvašeno testo. Krofi - bistvo.
By Matjaž on Mar 4, 2011 | In odgovori | Pošlji odziv »
vprašanje poslušalke Marije: kakšno maslo dati v testo za kvašeno testo za krofe ali potico? Zakaj so luknje v potici?
odgovor sestre Nikoline: Lahko je kuhano ali surovo. Če je več masla in ga precvre, da se ne kvari, uporabimo tistega. Če imamo surovo, pa najprej pripravimo tistega. V kvašene jedi damo tretjino olja, nato je testo bolj mehko.
Potico pečemo na 170-175 stopinj in pazimo, da ni prehajana: ne vzhaja v pečici ali na toplem, ampak na leseni deski in pokrito s prtom za uro in 20 minut. Na otip in pogled se vidi: če se jamica naredi in se hoče poravnati, je pravilno vzhajano, če pa jamica ostane, je treba dati takoj v pečico. Če jo mažemo s tršim čopičem in se hoče površina gubati, je znak prehajanja in skorjica se bo ločila.
Včeraj smo že slišali recept za pustne krofe, nekatere boste cvrle danes ali jutri, zato ponovimo, kaj je najpomembnejše pri pustnih krofih: narediti moramo prijetno mehko testo. Tisto tudi pravilno, počasi vzhaja. Če niso vzhajani, naredijo luknjo. Če so prehajani, se nagubajo in ne naredijo venčka.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Krompirjeva zloženka | Kuhano maslo. Potica. Ptički. » |