Pečeni štrukeljci
By Matjaž on Dec 2, 2011 | In Sladica | Pošlji odziv »
70 dag (=1 l) moke
1 žlička soli
3 žlice sladkorja
2 rumenjaka
rum
limonina lupina
7 dag margarine z oljem
½ l mleka
Nadev:
30 dag mletih orehov
1 žlica drobtin
4 žlice sladkorja
cimet
limonina lupina
2 žlici smetane
1 jajce
mleko
10 dag rozin
Dobri, praktični,
Naredimo kvašeno testo.
Kvas damo vzhajati. Damo ga v moko, stran od soli. Mešamo in prilivamo mleko. Tako delamo testo, bolj mehko naj bo. Zabelimo - dolijemo maščobo (olje bo oplemenitilo kvašeno testo). Nato se lotimo gnetenja, da dobimo prijetno, žametno testo. Če je bolj trdo, po žlicah prilijemo mleko. Damo v kupček, nič ne mokamo, pokrijemo. Naj vzhaja pol drugo uro.
Vmes pripravimo nadev. Orehe in (piškotne) drobtine ter sladkor polijemo z vročim mlekom ali vročo sladko smetano. Pomešamo. Dodamo cimet, nože vrh suhe prave kave, jajce (lahko pa damo samo rumenjak ter sneg iz beljakov), malo ruma ... Če je presuho, dolijemo še kakšno žlico mleka ali prave kave. Nato tanko razvaljamo testo (kot za potico) in po vsej površini v več kupčkih nanesemo testo. Potresemo z rozinami, ki so tople in so bile prej namočene v rumu. Testo dvakrat prerežemo in zavijemo v štrukeljce. Pokotalimo in malo pritisnemo z dlanjo. Odrežemo s koleščkom. Odlagamo na pekač, ki smo ga namazali s peki papirjem. Z zobotrebcem jih prebodemo in pustimo vzhajati. Pomažemo z jajcem in damo v 190 - 200 °C vročo pečico. Ko se ohladimo, zložimo v vrečico ali škatlo. Tako jih lahko damo zmrzniti in jih uporabimo ob pravi priložnosti (delo, izlet ...)
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Kvašeni rogljički | Zeljne krpice » |