Kvašeni rogljički
By Matjaž on Dec 5, 2011 | In Sladica | Pošlji odziv »
60 dag moke
1 žlička soli
limonina lupina
2 žlici ruma
2 rumenjaka
2 žlici sladkorja z vanilijo
2 ½ dag kvasa
cca. 4 dl mleka
7 dag masla z oljem
Nadev:
gosta marmelada
1 žlica mletih orehov
Kvas damo vzhajati (dodamo sladkor, dolijemo toplo mleko in posujemo z moko). Dodamo v moko. Ob steno damo sol, dodamo še rumenjaka, arome, prilivamo mleko in z roko mešamo. Dodamo pogreto maslo z oljem. Dobro pregnetemo, da dobimo žametno testo (če potipamo s čisto roko, se nič ne sme prijeti). Pokrijemo in naj vzhaja - na deski ali v zaprti pečici. Tako naj vzhaja uro in pol.
Nato ga nožem razrežemo v cmoke in na leseni deski posvaljkamo v 10 cm dolge in za prst debele svaljke. Za makovko ga prepletemo, pletenico naredimo iz treh trakov, parklja pa tako, da daljši trak prepolovimo in zgoraj enkrat preložimo (oči naredimo z rozinami, gumbe pa iz četrtink rozine, s škarjicami ga še oblikujemo). To odlagamo na peki papir na pekaču (ne preveč skupaj). Vzhaja še 20 minut. Pomažemo z jajcem, potresemo z makom ali sezamom. Damo v 200 °C vročo pečico. Ko dobijo lepo barvo, jih vzamemo ven, damo na desko, s prtom ali servieto pokrijemo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Jota iz kisle repe | Pečeni štrukeljci » |