Nadevani piščanec
By Matjaž on Nov 7, 2012 | In Glavna jed | Pošlji odziv »
1 piščanec ali 3-4 piščančja stegna
sol
Nadev:
17 dag kruha/žemelj
10 dag prekajene mesnine
1 žl. sesekljanega peteršilja
2 jajci
cca. 2 dl mleka
sol
1 žl. pšeničnega zdroba
juha, voda za zalivanje
3 jabolka
Nadevamo med meso in kožo, nič v trebušno votlino. Kožo začnemo dvigati pri perutnicah, nato še pri stegnih, nazadnje še prsni koš.
Za nadev: v skledo damo drobno narezan kruh, dodamo sesekljano mesnino ali šink, peteršilj ter premešamo. Dodamo nariban muškatov orešček.
Posebej ubijemo jajci in jih razžvrkljamo. Solimo, dodamo mleko. Prelijemo 'kruhovo' mešanico. Pustimo, naj se razvlaži. Potresemo z zdrobom in počakamo, da se napoji.
Notranjost piščanca posolimo ter se lotimo nadevanja pod kožo. Ne smemo napolniti preveč, da ne bo koža počila. V prsnem delu naj se na sredini koža drži, ostalo enakomerno nadevamo. Če se koža zatrga, jo rahlo zašijemo. Z nitko povežemo noge in zadek skupaj (je bolj sočno in lažje obračamo). Zunanjost nasolimo. Damo v pekač ali kozico. Če je potrebno, prišijemo tudi perutnice - nič se ne sme dotikati stene pekača. Slednjega na dnu namažemo z oljem, ob strani pa prilijemo malo juhe ali vode. Damo v 190 °C vročo pečico. Piščanca obračamo, po potrebi dolivamo vodo, polivamo pa ga lahko samo s tekočino, ki je v pekaču. Zraven damo peči krhlje jabolk ali kakšno slivo. Pečemo 90 minut.
Če rabimo pečico, piščanca vzamemo ven. Naj se ohladi in narežemo na porcije. Vrnemo na pekač in ga vrnemo v pečico, da se do konca zapeče.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
| « Krompirjevi njoki | Dušeno rdeče zelje » |