Ajdovi žganci
By Matjaž on Nov 20, 2012 | In Priloga | Pošlji odziv »
40 dag ajdove moke (lahko dodamo 10 dag bele moke)
1 žličko soli
1 l vode
6 dag zabele
V višji lonec nalijemo vodo, solimo in počakamo, da zavre. Vsujemo moko, nič ne mešamo in pokrijemo, da vrelec pride čez moko. V sredino naredimo luknjo z ročajem kuhalnice. Vrelec mora priti čez moko tudi na sredini. Pokrijemo. Kuha se 15 minut.
Vmes pripravimo zabelo: v ponvici pogrejemo ocvirke, zaseko ...
Žgance odlijemo in vodo zlijemo v skledo. Če želimo drobljive žgance, bolj odcedimo, če želimo malo mokre, pa ne toliko.
Premešamo s ploščato kuhalnico, ne pozabimo na robove. Počasi, po žlicah prilivamo žgančevko, da predelamo vso moko. Dodamo razbeljeno maščobo, da zavrči. Z dvorogelnimi vilicami drobimo. Ker so zabeljena gmota, se bo lepo drobilo.
Žgance lahko naredimo iz čiste ajdove moke ali dodamo še malo druge, lahko skuhamo tudi s krompirjem, postopek je povsem enak.
Zraven lahko ponudimo obaro, mleko (sladko ali kislo), zelje, ne pa svežo surovo solato.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Kuhano kislo zelje | Fižolova juha » |