Svetovalnica, 25. november 2019
By Matjaž on Nov 25, 2019 | In Sladica, odgovori, Krompir | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je dvaindvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako speči krvavice, da ne počijo in kaj sodi zraven h krvavicam, recepti za piškote, še posebej za linške oči in za piškote brez maščobe, kako pripravljamo krompir iz pečice, zakaj je jabolčni zavitek trd?
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kako speči krvavice?
Damo jih na peki papir, prilijemo žlico tekočine (vode ali juhe) in jih damo v ne preveč vročo pečico. Po nekaj časa jih obrnemo. Če so zelo napolnjene, izvlečemo špilo ter preprečimo, da ne počijo. Ena od poslušalk je dodala, da se krvavice ne smejo dati v prevročo pečico. Zraven pa se lahko speče droben krompir.
Priloga h krvavicam
Krompir ali pa kislo zelje ali repa brez brez krompirja. Krompir narežemo na listke ali kocke in skuhamo.
Piškoti
Kateri piškoti so taki, da jih lahko nekaj časa hranimo v škatli, je spraševala poslušalka, sestra Nikolina pa je odgovorila, da so taki t.i. strojni keksi, medenjaki, linške oči, orehovi in vanilijevi rogljički, janeževi upognjenci ... Dobro je, da testo naredimo prej (zjutraj ali prejšnji večer) in na hladnem pokrito počiva.
Krompir iz pečice
Krompir (nič ga ne olupimo) razpolovimo in polovice naložimo na pekač s prerezano stranjo na vrhu. Posolimo in potresemo mleto kumino ter kapljice olivnega olja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 45 minut. Lahko se ga poje z olupkom ali brez.
Zakaj je jabolčni zavitek na vrhu trd?
Sestra je svetovala, naj poslušalka pred preko zavitek na vrhu namaže s kislo smetano (lahko doda kapljice olja), ne pa z jajcem, ki suši in dela trdo skorjo. Druga rešitev je, da ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj pokrijemo z drugim pekačem ali z alu-folijo.
Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke presejemo z noževim vrhom pecilnega praška, dodamo 18 dag masla in to zdrobimo v kašo. Dodamo 6 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, malo vanilije, limonine lupine, nožev vrh cimeta, 3 žlice mleka. Z roko naredimo testo in pokrijemo ter ga damo počivat za vsaj 30 minut. Razvaljamo za 2-3 mm debelo in damo na peki papir ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Pečene odlagamo na ravno površino. Nazadnej piškot namažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim piškotom, ki ima lahko luknjice ali brez.
Piškoti brez maščobe
Sestra je poslušalki svetovala, naj mlečno maščobo nadomesti s kokosovo. Piškoti brez maščobe bodo trdi - 'podplatasti'. Brez maščobe so npr. janeževi upognjenci (sladkor, jajce in moka).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 9. december 2019 | Svetovalnica, 11. november 2019 » |