Svetovalnica, 11. november 2019
By Matjaž on Nov 11, 2019 | In Sladica, Zelenjavna, odgovori, Zelje, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je enaindvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati, kako pripraviti joto in mineštro iz kisle repe, kako pripraviti testo iz posušenih jabolk, uporaba kupljenega vlečenega testa, kako speči osmico oz. presto iz kruhovega testa, kaj dodati nadevu rožičeva potica, da bo bolj povezan, kako pripraviti cvetačne polpete ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati?
Poslušalka piše: pšenično moko sem morala iz zdravstvenih razlogov opustiti, zato pecivo delam večinoma iz pirine moke. Pri vlečnem in kvašenem testu imam problem, ker se testo, ko ga hočem razvaljati, zelo "paca". Katero moko (razen pšenične) naj dodam pirini moki, da bom lahko testo
lepo razvaljala in bo pecivo še vedno okusno oz. ali je kaka druga rešitev?
Sestra Nikolina je svetovala, naj vlečeno testo razvalja med dvema folijama. Zavijanje lahko zamenja s polaganjem plasti testa. Kvašeno testo se s pirino moko, tudi polnozrnato, lepo dela. Testo je bolj grobo, a mora pripraviti primerno mehkobo. Valja naj manjše količine testa, površina naj bo dobro pomokana.
Jota in mineštra iz kisle repe
Kislo repo rahlo operemo, zalijemo in skuhamo - naj vre 20 minut. Dodam lahko krompir in/ali fižol. Krompir (z dodatkom na kolobarje narezanega korenja) posebej skuhamo, odcedimo in stlačimo ter dodamo stisnjen strok česna in žlico olja. Dodajamo krompirjevko in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali vročimi ocvirki ali zaseko. Združimo s kislo repo, ki se kuha in po želji dodamo posebej kuhan fižol ali za barvo malo paradižnika iz tube, kozarca ali steklenice.
Za mineštro je dobro, da repo narežemo na 2-3 cm dolge rezine. Damo kuhati v juho ter dodamo zeljenjavo, ki jo želimo vključiti. Prepražimo čebulo, z malo pomokamo in zaljiemo z 1 dl paradižnikove mezge. Ko prevre, zlijemo v juho in dobimo miništro. Okus lahko popravimo s kislo smetano.
Kako pripraviti kruh iz posušenih jabolk?
Posušene krhlje namočimo in naredimo kruhovo testo, ki naj vzhaja. Nato vmesimo osušene krhlje, lahko tudi narezane. Damo v dobro namazan pekač ali košarico ter naj vzhaja 3/4 do ene ure. Nato postavimo v 200 stopinj vročo pečico, prej dvakrat zarežemo. Peče se približno eno uro.
Uporaba kupljenega vlečenega testa
Takrat je dobro pripraviti bolj sočen nadev in na vrhu je treba krepko namazati s kislo smetano. Med peko to lahko ponovimo, ne pa na vrhu mazati z jajcem, sicer bo skorja še bolj pusta.
Preste
Naredimo bolj gosto testo, pripravljeno z vodo. Iz trakov spletemo preste in jih damo počivati. Nato jih za nekaj sekud pomočimo v vrelo vodo, postavimo na pekač, posujemo s soljo in spečemo.
Rožičev nadev za potico
Poslušalka sprašuje: Rada delam rožičevo potico, vendar se nadev precej drobi. Kaj dodati
nadevu, da bo lepo povezan? Sestra Nikolina odgovarja: žlico ali dve marmelade, še najbolj slivove.
Jota z mesom
Ali je boljše sveže ali prekajeno svinjsko meso, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je sveže odlično, prej ga moramo dobro prepražiti na čebuli. Ko je okusno in drobljivo, dodamo lovorjev list in česen ter pokrito dušimo. Lahko pa v repi skuhamo polovico kranjske klobase ali drug kos prekajenega mesa. Količino določimo sami, glede na okus in možnosti.
Cvetačni polpeti
Cvetačo skupamo (najbolje nad soparo) in stlačimo. Dodamo razžvrkljano jajce, drobtine in začimbe. Oblikjemo polpete in opečemo ... Na podoben način naredimo tudi ohrovtove, brokolijeve ... polpete, lahko z dodatkom korenčka.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. november 2019 | Svetovalnica, 21. oktober 2019 » |