Svetovalnica, 13. januar 2020
By Matjaž on Jan 13, 2020 | In odgovori | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je prvič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: kako je z rokom uporabe mlečnih izdelkov, kifeljčki iz masti, jedi iz radiča, sirove štručke, količina maščobe in sladkorja v receptih, količina vode pri ajdovem kruhu
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Rok uporabe mlečih izdelkov
Poslušalka je vprašala: Večkrat se mi zgodi, da spregledam rok uporabe, pa se mi zdi škoda vreči stvari stran, če so še dobre in so v hladilniku. Ali so še uporabne? Kako pa je z domačimi dobrotami, ki sploh nimajo roka uporabe? Koliko časa je uporabna domača skuta, kisla smetana, jogurt, sladka smetana ipd., če je zaprto in ves čas v hladilniku?
S. Nikolina odgovarja: Domače stvari so hitrje pokvarljive in jih moramo porabiti v enem tednu. Sladko smetano moramo porabiti še prej. Pred uporabo preverimo vonj in okus ...
Kifeljčki iz masti in moke
Poslušalka je iskala stari recept iz čiste masti in moke. Oglasili ste se:
Prvi recept: 30 dag moke, 15 dag masti, 1,5 dag kvasa, 1 dl mleka, gosta marmelado za nadev in sladkor za posip. Iz moke, masti, kvasa in mleka naredimo testo, ga zavijemo v krpo in damo v vodo za eno uro, da vzhaja. Oblikujemo kifeljčke in jih spečemo. Pečeno povaljamo v sladkorni moki z vanilin sladkorjem.
Drugi recept: 1 kg moke, 1 jogurt, 1 jajce, 1/2 kg masti ali 3 margarine. Iz tega se naredi krpice, na sredino damo marmelado prepognemo, z vilicami pritisnemo robove, da marmelada ne izteče.
Tretji recept: 1/2 kg sala (nesoljena mast), 2 dag kvasa, 1 kg moke in 2 žlici sladkorja. Lahko naribamo rdeče korenje in dobimo korenčkove kifelce, ki jih lahko napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem.
Četrti recept: 30 dag masti, 60 dag moke, 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 2- 3 dag kvasa. Zmešamo mast, jajca, sladkor ter dodamo vzhajan kvas, moko in vanilin sladkor. Testo razvaljamo in razrežemo na trikotnike. Te nadevamo z orehovim, makovim ali poljubnim nadevom in spečemo. Pečene posujem s sladkorjem.
Jedi iz radiča
Radiča v solati so se že najedli, kaj še lahko naredi, sprašuje poslušalka. Lahko ga nareže na široke rezance in na maslu pokrito duši. Tako dobi prilogo (kot je špinača). Možno ga je narezati na tanjše rezance, ga prav tako zmehčati oz. dušiti nato pa doda na praženo čebulo. Lahko doda še malo pora. Lahko naredi tudi juho - tako kot se naredi iz špinače.
Tilka iz Cerknice je povedala, da se lahko naredi tudi sataraš: radič pokuhamo (vodo se popije, saj je bogata z vitamini), se ga nareže ter doda jacju in čebulo.
Sirove štručke
Naredi se kvašeno testo - iz bele ali pirine moke ali mešano. Damo vzhajati, nato se oblikujejo štručke in damo na pekač s peki papirjem. Pustimo drugič vzhajati, pomažemo z jajcem (ali vsaj z beljakom). Nato potresem z naribanim sirom. Lahko se sir nareže in naredimo s sirom polnjene štručke. Pečemo pri 200 stopinjah, da dobijo primerno barvo.
Količina maščobe in sladkorja v receptih
Poslušalca je zanimalo, ali se mora strogo držati predpisanih količin v receptih. V nekaterih se mu zdi pretirano veliko maščobe in sladkorja. Sestra mu je odgovorila, da lahko poskusi in bo videl, če bo izdelek dober in okusen, ne moremo pa tega posplošiti: piškoti ali pite z manj maščobe bodo bolj trdi in se bodo bolj lomili.
Količina vode pri ajdovem kruhu
Vprašanje poslušalke: ko mesim ajdov kruh, ajdovo moko poparim in za to porabim kar precej vode, potem pa sem v dilemi, koliko vode še lahko dodam v testo (delam testo iz ajdove in črne moke)? Sestra Nikolina odgovarja: odvisno je od kakovosti ajdvove moke in količine pšenične moke ter ne prelivamo prehitro, ampak po žlicah. Testo mora biti bolj krepko kot premehko. Pri beli moki se porabi več tekočine.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 27. januar 2020 | Svetovalnica, 23. december 2019 » |