Svetovalnica, 23. december 2019
By Matjaž on Dec 23, 2019 | In Sladica, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je štiriindvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Govorili smo o pripravi potice in nadevov (orehov, čokoladni, skutin) ter tudi tokrat odgovorili na vaša vprašanja: zakaj so orehovi štruklji trdi, kako narediti išler piškote, zakaj se kruh drobi.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Priprava potice
Dobro je, da so sestavine za potico - tako za testo kot za nadev - pravočasno pripravljene. Za nadev mora biti prav sladka in tudi arom ne smemo pozabiti. Paziti moramo tudi, da sta nadev in testo enako mehka oz. trda. Dobro je to, da nadev lahko do konca - do mazanja - popravljamo. Z dodajanjem orehov, lešnikov ali mandljev oz. s prilivanjem mleka, sladke smetane, črne kave ...
Potica
Potrebujemo: 1 kg moke, 2 žlički soli, v jamico damo pa limonino lupino in 2 žlici ruma. Posebej pripravimo kvas (kocko kvasa, žlico sladkorja in 2 žlici moke). Posebej mešamo 4 rumenjake in 100 g sladkorja (beljake uporabimo za nadev), prilijemo 2 dl močno toplega mleka in posebej raztopimo 60 g masla in dodamo še olje, da je vsega skupaj 100 g. Rumenjake s sladkorjem zamešamo v moko, nato še kvas, zmešamo, na koncu še maščobo. Gnetemo z eno roko ali obema. Med gnetenje, ko testo postaja krepko, dolijemo nekaj žlic mleka. To ponavljamo, da gnetemo vsaj 10 minut. To testo se bo dobro zvaljalo, a prej naj vzhaja pol drugo uro.
Če damo potice v skupni pekač, jih med seboj pomažemo z oljem, da se bodo lepo razdelile. Ko jih namažemo z jajcem, damo v hladno pečico, nato jo prižgemo na 190 stopinj in se počasi pogreva. Čez čas pokrjemo, da se bo peklo eno uro. Če vzhaja zunaj, pa naj vzhaja uro ali 70 minut in nato namažemo in damo v pečico.
Da se ne bi naredile luknje, moramo dobro valjati. Do ne bo prišlo do odstopanja skorje, damo v 180 stopinj vročo pečico in pečemo brez ventilacije. Ko je pečeno, damo iz pečice, pustimo še pet minut, nato s kartico ločimo od nadeva ter obrnemo na desko. Pokrijemo s papirnato brisačo in servieto ter pokrijemo s folijo. Ohlaja naj se v kuhinji.
Čokoladni nadev
Maslo umešamo, dodamo 1-2 rumenjaka, sladkor, aromo (vanilni in žličke ruma) in čokoladni prah ter sneg. Obogatimo ga lahko z dodatkom kokosa. Drugi način: 3/4 l mleka, 250 g masla in 180 g sladkorja skupaj zavremo. Zakuhamo 300 g moke in ko zavre, zamešamo 200 g čokoladnega prahu. Ohladimo in namažemo po razvaljanem testu (sestavine za nadev pri testu iz 1 kg moke)
Orehov nadev
500 g orehov, 150 g sladkorja, žlico drobtin, cimet, nožev vrh prave kav, poparimo z 1,5 - 2 dl sladke smetane. Premešamo in dodamo sneg iz beljakov. Vanj zamešamo vanilin sladkor in 1-2 žlice sladkorja. 1-2 žlici ruma in limonin ali pomarančni sok, rahlo premašamo. Podobno naredimo lešnikov nadev
Skutin nadev
Skuto (1/2 kg) najprej dobro pretlačimo. Dodamo sladkor, 2-3 rumenjake, 2 ščepa soli, 3 žlice sladkorja, sneg in 2 žlici pšeničnega zdroba ali drobno narezano sredico rezine belega kruha (ne pa suhih drobtin, saj sušijo nadev). Po potrebi zamešamo tudi žlico kisle smetane, vanilin sladkor in limonin sok ter rozine za dober okus nadeva.
Orehovi štruklji
Zakaj so štruklji iz vlečenega testa, kuhani nad soparo, pretrdi, kljub temu, da jih kuham pol ure, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je dobro nadev obogatiti - orehom naj daj rumenjak in malo maščobe.
Nadev za išler piškote
1 jajce, zvrhano žlico sladkorja, 1 dl mleka, 1 žlico čokoladnega prahu, 1 žlica kakava - zmešamo in skuhamo nad vrelo vodo. Ko se zgosti, dodamo malo ruma in s tem namažemo piškote.
Kruh se drobi
Zakaj se kruh drobi, je vprašala poslušalka in sestra je odgovorila: Testo je pregosto, zato naj dodamo več tekočine in dovolj maščobe - na 1/2 kg moke vsaj dve žlici olja (lahko tudi olivnega). Poslušalka je v nadaljevanju svetovala, naj v testo doda lonček navadnega jogurta. Tako bo testo bolj sveže.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 13. januar 2020 | Svetovalnica, 9. december 2019 » |