Svetovalnica, 21. april 2020
By Matjaž on Apr 21, 2020 | In odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je osmič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o pripravi pince (sladkega kruha), shranjevanju čebule, pripravi domačega prepečenca, odstopanju potice, vinski omaki iz rdečega vina in peki buhtljev ste spraševali tokrat. ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Pinca
To je dober mlečni sladki kruh. Med sestavinami je tudi 5 rumenjakov, 12 - 15 dag masla, 4 dl toplega mleka (več sestavin v posnetku). Naredimo zelo voljno testo in ga dobro pognetemo. Tudi po prvem vzhajanju ga pognetemo, po drugem pa ga damo vzhajat v košarico. Nato ga stresemo na pekač s peki papirjem in zarežemo obliko križa. Pečemo ga 50 minut pri 190 do 200 stopinjah ter pečenega namažemo z oljem. Če nimamo kvasa, ga lahko pripravimo z drožmi.
Shranjevanje čebule
Čebulo sesekljamo, solimo in pražimo na domači masti, da dobi zlatorumeno barvo. To naložimo v kozarčke in zapremo.
Domači prepečenec
Iz bele ali polbele moke (lahko tudi pirine) speče štručke kruha (kot francoske štruce). Pečemo od 30 do 40 minut, pred peko jih nič ne namažemo. Pečene naslednji dan narežemo (najbolje na salamoreznico), naložimo eno plast na pekač in pri 130-150 stopinj vroči pečici rahlo opeče, po potrebi pekač ali koščke obrnemo. Lepše se opeka, če v testo da žlico sladkorja.
Zakaj odstopi skorja pri potici?
Sestra Nikolina svetuje, naj potico (vzhaja do 75 minut) pred peko večkrat prebode s pletilko in to z več strani (ne samo z vrha), namaže z jajcem in da v pečico, ki ima zgolj 170 stopinj Celzija. Pečeno iz modela vzamemo po petih minutah, pokrijemo jo s papirnato brisačo in nato še dve servieti iz blaga, nazadnje pa vložimo v plastično vrečko. Tako bo tudi bolj sončna.
Vinska omaka
3 dag masla in 2 žlici sladkorja pražimo, da karamelizira. Zalijemo z razredčenim vinom (razmerje 1:1). Ko zavre, solimo, dodamo klinčke, cimet, posebej pa zakuha moko. Ta omaka se poda h krompirjevim svaljkom, kuhanemu krompirju, testeninam (širokim rezancem), k rižu, hgovedini ...
Buhtlji
Potrebujemo: 60 dag moke, sol, 1/2 kocke kvasa, sladkor, toplo mleko, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, limonina (in včasih pomarančno) lupino, 8 dag masla in olja, 3 dl toplega mleka
Naredimo prijetno mehko testo, vzhajano damo na pomokan prt in razvaljamo. Narežemo kvadratke, na katere naložimo marmelado (lahko zamešamo malo mletih orehov ali mandljev). Zavijemo, stranski stranici namažemo z oljem in naložimo na pekač, a ne preveč stisnjeno. Naj vzhajajo 40 minut, namažemo z raztepenim beljakom in pečemo pri 190 stopinjah. Pečejo se od 30 do 40 minut.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. maj 2020 | Svetovalnica, 7. april 2020 » |