Svetovalnica, 12. maj 2020
By Matjaž on Maj 12, 2020 | In odgovori, Krompir, Bučke, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je devetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o pripravi ajdovega kruha, mesnih kroglic v paradižnikovi omaki, pehtranove potice, domače čokolade, krompirjevih polpetov, bučkinega zavitka ....
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Ajdov kruh
Ker je testo toplo (ker ajdovo moko poparimo), že ob samem dotiku upade, zato ga ni nujno na vrhu prerezati, ko ga damo v vročo pečico. Kruh brez ajdove moke je iz bolj krepkega testa in zdrži, če ga zarežemo in se hitreje dvigne, ko ga damo v pečico.
Čufti
To se mesne kroglice v paradižnikovi omaki. Najbolj okusne bodo, če jih bomo pripravili iz mešanega mletega mesa. Dodamo še kruh, čebulo, peteršilj, drobnjak, jajce, vodo ali juho ... Kroglice oblikujemo in jih skuhamo v vreli vodi ali pa ocvremo/opečemo na olju.
Pehtranova potica
Če pripravimo nadev s skuto, naj bo krepkejši, da testo komaj namažemo, nato potresemo s pehtranom in rozinami. Lahko pripravimo tudi kvašeno vlečeno testo ali dobro krušno testo in samo potresemo s pehtranom in rozinami. Pečemo pri temperaturi 170 stopinj Celzija.
Domača čokolada
1. recept: 1/2 kg sladkorja, 125 g masla, 9 dag kakava, 25 dag mleka v prahu, 1,5 dl vode. 2. recept: 1 kg sladkorja, 250 g masla, 10-15 dag kakava, 1/2 kg mleka v prahu, 2,5 dl vode
Skuhamo vodo s sladkorjem, vre naj 7 minut, nato dodamo maslo in odstavimo ter mešamo. Ko se stopi, med mešanjem dodajamo mleko v prahu in kakav. Dodamo še lešnike, mandlje ... Vlijemo v model (obložen s peki papirjem) in počakamo, da se ohladi.
Joži je vprašala, če se sladkor lahko zamenja z medom, sestra ji je predlagala, naj poskusi s cvetličnim ali kostanjevim medom.
Krompirjevi polpeti
Lahko naredimo iz surovega ali kuhanega krompirja. Krompir olupimo in naribamo kot jabolka, tik pred pečenjem na olju dodamo posebej narejeno maso iz jajc, kisle smetane in moke ter pražene čebule. Krompir lahko skuhamo kot za pire, odcedimo in stlačimo, dodamo strt česen, zabelimo z maslom ali olje, dodamo jajce in drobtine. Oblikujemo polpete in na olju spečemo.
Zavitek iz bučk in konzerviranje
Zamrznjene bučke lahko uporabimo za pripravo zavitka: naribane bučke odtalimo in dobro ožamemo. Potresemo jih na vlečeno testo z malo kvasa, ki smo ga prej namazali s slanim skutinim nadevom. Zavijemo, namažemo s smetano ali z jajcem ter spečemo.
Bučke lahko tudi narežemo na kocke in jih skuhamo do vrenja ter preložimo v kozarec ter zalijemo s slano kuhamo vrelo vodo ter zapremo, da ostane konzervirano.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. maj 2020 | Svetovalnica, 21. april 2020 » |