Svetovalnica, 25. maj 2020
By Matjaž on Maj 25, 2020 | In odgovori | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je desetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: kako pripraviti skutine ali orehove štruklje, kako narediti domače njoke, o pripravi piškotov, domačega biskvita in tudi kuhanju juhe.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Štruklji
Potrebujemo: 1/2 l moke, 1-2 dag kvasa, 1-2 jajci, 2 žlici olja, žlička soli in topla voda. Testo dobro pregnetemo. Na pomokani površini naj hermetično zaprto počiva vsaj pol ure. Za nadev potrebujemo 1 kg skute, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, malo smetane, da dobimo bolj kompakten nadev. Razvlečemo, namažemo (lahko potresemo z rozinami in mletimi orehi) in zavijemo ter zavijemo v prtič z drobtinami, namaščeno alu-folijo ali jih damo kuhati nad soparo 25-30 minut.
Če bodo štruklji brez sladkorja, se lahko ponudijo kot slani s solato
Domači ravioli
Naredimo vlečeno rezančno testo (dodamo jajce in olje), ki ga na roko razvaljamo. Za nadev vzamemo mešano meso (govedina, svinjina ...), ki ga fino sesekljamo ali zmeljemo, ki mu dodamo prepraženo čebulo ali drobnjak, česen, jajce, peteršilj in iz tega oblikujemo kroglice. Položimo jih na razvaljano testo, s koleščkom ga razrežemo in zagrnemo ter z vilicami zatesnimo robove. Skuhamo v slani vodi.
Piškoti
S poslušalko sta govorili o pripravi maslenih piškotov. Čokoladne kekse dobimo, če nekaj žlic moke nadoestimo z žlicami kakava (dal bo barvo) ali čokoladnega prahu (dal bo okus). Za večje slovesnosti moramo računati 50 g piškotov na osebo. Piškote shranimo na hladnem in tako počakajo 14 dni, med plasti damo papri ali tanko folijo.
Juha
Meso damo kuhati v vrelo vodo, ko zavre pa pridamo zelenjavo (korenje, steblo peteršilja, zelene, čebulo, por ... ), solimo, zrna popra in lovorjev list ter nato naj vre počasi. Vre naj eno uro, nato jo precedimo.
Biskvit
Potrebujemo: 1 jajce, 2 žlici sladkorja, 2 žlici moke in 2 žlici olja. To lahko večkrat pomnožimo. Naredimo sneg, dodamo sladkor, dodamo rumenjake in olje ter na koncu še moko. Po potrebi lahko dodamo pecilni prašek, dober okus bo naredila limonina lupina. Miksa se kratek čas, če bo predolgo, biskvit ne bo rahel.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 8. junij 2020 | Svetovalnica, 12. maj 2020 » |