Svetovalnica, 8. junij 2020
By Matjaž on Jun 9, 2020 | In Juha, odgovori | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je enajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: kako pripraviti zavitek in pito iz zamrznjenih češenj, slane štručke, vampe, govejo juho, rižoto, kako se skuha fižol v zrnju.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sladice iz zamrznjenih češenj
Lažje in boljše je, če so češnje že izkoščičene in so bile v redu zmrznjene - posamezno in nato shranjene v vrečki. Vlečeno testo najprej namažemo s skutinim nadevom ter potresemo zamrznjene češnje. Takoj zavijemo, sicer se bo začelo pacati. Preložimo na namazan pekač, na vrhu namažemo s kislo smetano in damo v pečico. Zamrznjene češnje lahko uporabimo tudi pri piti, ki jo naredimo z jabolk in češenj. Sestra Nikolina je povedala, kako lahko zavitek zamrznemo ...
Slane štručke
Sestavine: 1/2 kg moke, 1 žlička soli, 1/4 l mleka, 1 1/2 dl olja, 2,5-3 dag kvasa. Za nadev je lahko košček sira, skuta s šunko, orehovo jedrce ... Naredimo bogato masleno kvašeno testo. Vzhajano razvaljamo za 2-3 mm debeline in razrežemo ozke trikotnike, na ožjo stranico naložimo nadev in zavijemo v štručko. Damo na peki papir, namažemo z jajcem in spečemo pri 190 stopinjah.
Goveja juha
Skuhamo jo iz koščkov mesa s kostjo. Uporabimo križni del ali rep, flam, prsni del ali del plečeta. Iz stegna ne bo dobra juha, pravi sestra Nikolina. Dodamo lahko tudi kost. Kost damo v vodo in počakamo, da zavre. Nato dodamo meso in ko znova zavre, dodamo gomolje korenja, peteršilja in zelene. Odličen okus dajo popečene rezine čebule in olupek, lovorjev list, zrna popra, peščišče ali rezine paprike ... Po želji se lahko dodamo tudi drugo zelenjavo. Paziti moramo, da jo damo kuhati v vrelo juho. Ta naj sicer mirno vre. Na vrhu se bodo pojavile pene. To so beljakovine, ki se izlužijo, a med vrenjem se pokuhajo in
juha se zbistri ter je pomembno pri aromi. Juha naj mirno in počasi vre vsaj eno uro.
Vampi
Naj bodo prekuhani in tanko narezani. Take damo na praženo čebulo. Dodamo lahko malo prekajene mesnate slanina. Po želji jih lahko zalijemo, da so mehki. Po želji lahko k praženju dodamo malo zelenjave in zakuhamo podmet, da dobimo zgoščeno omako.
Rižota
Prav pride več sort riža, naj kakovostnejša so podlogovata, ozka zrna. Pripravimo tako, da čebulo najprej spražimo, nato dodamo zelenjavo in jo popražimo. Ko je mehka, dodamo še riž. Zalijemo z dvakratno količino vode, solimo in pokrito naj se počasi skuha v približno 25ih minutah.
Kuhanje fižola
Prvo vodo odlijemo zaradi lažje presnove, nato zalijemo s čim bolj vročo vode in naj je ne bo premalo. Pusitmo naj mirno vre, proti koncu kuhanja solimo in nato pustimo še malo stati na plošči, da čisto nevidno brbota.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 22. junij 2020 | Svetovalnica, 25. maj 2020 » |