Svetovalnica, 7. december 2020
By Matjaž on Dec 14, 2020 | In odgovori, Brez mesa | Pošlji odziv »
Sol v strojnih piškotih, penjenje masti z ocvirki, zakaj je kruh trd, polenta s skuto in jabolki, salovci oz. salčici, zamenjava masla s salom oz. margarino pri peki piškotov, jajce pri listnatem testu ... Sestra Nikolina je triindvajsetič letos sodelovala v oddaji Svetovalnica.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sol v strojnih piškotih
Ali lahko v testo doda sol, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina odgovarja: potrebno ni, lahko pa dodamo ščepec ali dva soli. S tem se bo poudaril okus oz. aroma sestavin.
Salovci
Potrebujemo: 1/2 kg moke, sol, 1,5 dag kvasa, 35 dag nastrganega ali zmletega sala, 2 rumenjaka in žlico vino. Naredimo testo, malo naj počiva. Razvaljamo kot za pico. S koleščkom razrežemo v trikotnike, nadevamo z marmelado ter zavijemo v štručke in spečemo. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.
Salo v piškotih
Ali se lahko v receptih salo zamenja z maslom, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko se uporablja pri valjanih ali strojnih piškotih in to kar v enaki količini. Ko damo salo cvreti, prilijemo še 2 dl mleka. Ko je ocvrto, ga odstavimo in čez nekaj minut ga damo odcedit.
Rogljički z maslom ali margarino
Ali pri orehovih rogljičkih uporabimo maslo ali margarino, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko eno ali drugo, lahko celo damo pol enega in pol drugega. Rogljički veliko bolj obstanejo, če so narejeni iz margarine.
Polenta z jabolki in skuto
Na mleku ali polovičnem mleku skuhamo polento (lahko belo, rumeno ali pol-pol). Tekočine naj bo 4-4,5 dl, polente pa 2 dl. Še vročo lahko naložimo na malo namazano narastkovo skledo. Nato naložimo skuto (malo dosolimo, sladkamo in dolijemo limonin sok), dušena jabolka (tudi malo sadja iz skrinje). Spečemo v 20-25 minutah.
Zakaj se mast z ocvirki peni?
Vzroki so lahko različni, lahko je npr. visoka temperatura, ko se nam mudi in želimo cvreti na visoki temperaturi. Sestra Nikolina še svetuje pogosto mešanje.
Zakaj je kruh trd?
Če je kruh lepo vzhajan, pa ga preložimo oz. obrnemo na pekač sunkovito, se vzhajanje izniči in ga peč težko dvigne. Torej ga moremo pazljivo obrniti. Prav tako naj pečica ne bo na programu za ventilacijo. Ko je pečen, ga damo na desko. To postavimo na mrežo, pokrijemo ga s prtičem in še s folijo. Tako bo skorjica postala mehkejša.
Zakaj se listnatemu testu doda jajce?
V testo damo samo rumenjak. Je bolj rahlo, kakovostnejše in lepše se lista. Če dodamo nekaj kapljic rdečega kisa ali ruma, se testo ne trga.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 21. december 2020 | Svetovalnica, 23. november 2020 » |