Svetovalnica, 21. december 2020
By Matjaž on Dec 22, 2020 | In odgovori, Potica | Pošlji odziv »
O pripravi praznične božične potice smo govorili tokrat: od sestavin do peke v pečici. Slišali ste tudi, ali se da potico narediti iz maslenega kupljenega testa, zakaj nastanejo luknje v potici, zakaj potica ob strani poči, kako je s čokolado za oblivanje piškotov ... ... Sestra Nikolina je štiriindvajsetič letos sodelovala v oddaji Svetovalnica.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Božična potica
Dobro je, da sestavine že prej pripravimo, da jih imamo na zalogi in da se prenesejo v toplejši prostor, da se ogrejejo na sobno temperatro ... Testo razvaljamo na prtu, namažemo nadev in z rokami tesno zavijemo. Pokotalimo in vstavimo v model, ki ga namažemo z maslom ali salom. Nabodemo z vilico in poravnamo potico. Damo vzhajat za uro in četrt. Deset minut pred iztekom časa prižgamo pečico na 165 do 170 stopinj Celzija. Nato potico prepikamo in namažemo z jajcem ter jo previdno damo v pečico (ne smemo jo stresati). Če med peko dobi premočno barvo, lahko za nekaj stopinj zmanjšamo temperaturo ali pa jo celo pokrijemo. Pečemo jo dobro uro ...
Potica brez jajc
Kvašeno testo lahko naredite brez jajca, bo sicer drugačnega izgleda in okusa, nadev pa lahko naredimo le iz sladke smetane
Potica pri strani poči
Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...
Potica iz maslenega testa
Sestra tega še ni poskusila, a glede na to, da se podobno delajo zavitki, bi bilo vredno poskusiti
Čokolada za piškote
Čokoladi, ki jo stopimo, da bi v njo pomočili piškote ali z njo oblili torto, moramo dodati maslo in olje, in sicer več olja kot masla oz. vsaj pol enega, pol drugega.
Žepki
Potrebujemo: 25 dag moke (mehke ali ostre), 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žlička pecilnega praška, sol, marmelada za nadevanje.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« V letu 2021 | Svetovalnica, 7. december 2020 » |