Svetovalnica, 29. marec 2021
By Matjaž on Mar 30, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Šunka in pirhi za blagoslov velikonočnih jedi, testo za pico, rezanci za juho, priprava nojevega jajca, telečja krača - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v tokratni Svetovalnici, šesti v letu 2021.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Šunka za veliko noč
Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.
Pirhi
V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju.
Rezanci se drobijo
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ...
Nojevo jajce
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose.
Telečja krača
Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri.
Pica
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. april 2021 | Svetovalnica, 8. marec 2021 » |