Svetovalnica, 12. april 2021
By Matjaž on Apr 13, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Kaj pripraviti iz ostankov velikonočnega žegna, velikonočni mlečni kruh, rozinova potica, ajdovi žganci, pečenje paniranega mesa v pečici, skutin in čokoladni nadev za potico ... so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v tokratni Svetovalnici, sedmi v letu 2021.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Iz ostankov žegna
Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti).
Velikonočni kruh
Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.
Rozinova potica
Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.
Ajdovi žganci
Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut
Skutin nadev za potico
Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu.
Nadev za čokoladno potico
Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado.
Skorja kruha iz krušne peči
Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.
Moka za rezance
Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.
Jed iz mladih govejih ledvic
Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho.
Panirano meso iz pečice
Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča.
Zakaj kruh poči?
Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. april 2021 | Svetovalnica, 29. marec 2021 » |