Svetovalnica, 8. marec 2021
By Matjaž on Mar 10, 2021 | In Juha, odgovori, Enolončnica, Potica | Pošlji odziv »
O uporabi zelišč pri postni prehrani, o čebulni juhi, skutini potici, uporabi mesa petelina, pehtranovi potici ... ste spraševali sestro Nikolino v peti oddaj v letu 2021. Poslušalka je povedala recept za marmelado iz kivija in o pripravi masla ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zelišča v prehrani
Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.
Nadev za skutino potico
Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov.
Meso petelina
Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka.
Pehtranova potica
V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami.
Čebulna juha
Ko damo čebulo pražit, prilijemo tudi vodo, da se čebula najprej kuha. In seveda posolimo. Pridamo še strt česen in zalijemo. Naredimo še podmet za zgostitev. Dobro dene kakšen korenček. Juha bo okusnejša z opečenimi kockami kruha ali sirom.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 29. marec 2021 | Svetovalnica, 22. februar 2021 » |