Svetovalnica, 26. april 2021
By Matjaž on Apr 27, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Kruh poči, brezmesne omake, sir na lazanji, pesto iz čemaža, na marmeladi so kosmiči plesni, uporaba muškatnih buč - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v Svetovalnici, osmi v letu 2021. Prisluhnite njenim odgovorom in odzivom drugih poslušalcev.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zakaj kruh poči
Možnosti je več: testo je preveč gosto ali pa je testo premalo vzhajano. Zato dodajmo malo tekočine in testo vzhajajmo dvakrat ali trikrat. Zato kruha ne dajmo v prevročo pečico (170 stopinj, nato dvigujemo na 190 stopinj), pa na vrhu ga prerežimo.
Poslušalec je svetoval večkratno gnetenje. Kruh tudi na vrhu zarežemo - premalo vzhajanega globoko zarežemo, preveč vzhajanega pa malo zarežemo.
Brezmesne omake
Paradižnikova omaka: na maščobi prepražimo čebulo, potresemo z žlico moke (bele, pirine, ajdove) in zalijemo z mezgo (iz konzerve ali domačo). Premešamo. Okus obogati narezana rezina paprike ali narezan korenček. Po okusu dodamo sladkor. Špinačna omaka: raztopimo maščobo (olje in/ali masla), zamešamo moko in zalijemo z vodo ali juho, da se moka dobro skuha, nato dodamo zmiksano špinačno ali blitvo (dodamo še narezan peteršilj). Počakamo do vrenja in po potrebi dopolnimo z žlico kisle smetane. Če je preveč redka, v smetano dodamo žličko moke. Sirova omaka: ko sladka smetana (ali smetana in mleko) začenja brbotati, dodamo narezan sir (topljeni ali gorgonzola ...) Lahko pa najprej popražimo gobe in nato nadaljujemo s postopkom sirove omake.
Sir na lazanji
Manj kot je sir masten, hitreje se bo sušil. Sicer pa najprej namažemo z bešamelom in sprva pečemo pokrito (s pokrovom ali alu folijo).
Pesto iz čemaža
Čemaž narežemo, dodamo olivno olje in sol ter dobro potlačimo, da izpustimo zračne mehurčke. Lahko dodamo tudi narezane oreščke, a moramo tak pesto čim prej porabiti.
Testo za lazanjo
Lahko se naredi domače testo - kot za rezance ali za mlince. Poslušalka Marta je dodala, da ona za pripravo lazanje namesto testa uporabi palačinke.
Kosmiči plesni na marmeladi
Če je samo malo, odstranimo z žličko in poskusimo. Če se okus ni spremenil, jo lahko uporabimo, sicer pa zavržemo.
Jedi iz muškatnih bučk
Iz njih lahko naredimo omako, juho ali jih uporabimo pri lazanji.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 17. maj 2021 | Svetovalnica, 12. april 2021 » |