Svetovalnica, 27. september 2021
By Matjaž on Sep 29, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Skutin namaz z zelenjavo, žepki iz sala, jedi iz blitve, kuhanje brokolija, marmelada v kozarcih, uporaba zelenega paradižnika, paradižikova omaka, shranjevanje korenja - to so bila vaša vprašanja za tokratno oddajo.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Skutini namazi z zelenjavo
Skuta je že sama okusna in hranljiva, okus pa lahko dopolnino: z narezanim drobnjakom, sesekljano čebula (z malo bučnega ali olivnega olja), narezano papriko, kumaro ali kislimi kumaricami ...
Žepki iz sala
Poslušalka je iskala recept za žepke iz sala, ki imeli pramena oz. rebrca. Oglasila se je poslušalka iz Prekmurja in ga povedala: 30 dag svežega mletega sala in 15 dag moke naj umesi. Drugo testo je kot za zavitek: 60 dag moke, sol, rumenjak (do tri), mleko, belo vino in malo olja. Testo naj počiva, potem pa obe testi razvalja in ju da eno nad drugo ter zloži na eno tretjino. To naredi 4-5 krat, vmes naj 15-20 minut počiva. Nato razvalja in naredi poljubno obliko.
Jedi iz blitve
Naredimo lahko juho, prikuho, praženo blitvo, tudi v solati, ki ji dodamo malo kuhanega krompirja. Uporabimo lahko liste (zeleni del) in steblo (beli del). Steblo narežemo na manjše kocke, v slani vodi s kumino skuhamo, odcedimo in vroče pokropimo z oljem, da se omedi. Druga možnost je, da iz stebel pripravimo narastek: al-dente kuhana stebla potresemo z naribani sirom in gratiniramo v pečici ali pa pripravimo v kombinaciji z bešamelom.
Kuhanje brokolija
Da bo kuhan brokoli mehak, okusen in bo ostal zelene barve, ga damo v vrelo vodo, ki smo ji dodali kis. Pomaga tudi dodatek sode bikarbone.
Uporaba neslanega sala
Sestra Nikolina predlaga, da ga poslušalka uporabi namesto masla (maščobe) pri pripravi piškotov in pri kuhanju. Lahko ga uporablja v kombinaciji z mlečno maščobo. To salo lahko uporabi tudi za namastitev pekačev ...
Zapiranje kozarcev za marmelado
Sestra Nikolina na pokrovček da nekaj kapljic žganja, ga prižge ter takoj zapre.
Zelen paradižnik
Uporabimo ga lahko za pripravo ajvarja ali kakšne solate. Drugi nasvet je: naložimo ga eno plast na polico v kleti in pokrijemo s papirjem ali tanko tkanino. Tako bo zorel vse do božiča.
Paradižnikova omaka
Paradižnik očistimo in razrežemo ter brez dodatka vode skuhamo. Tekočino, ki nastaja, pobiramo z zajemalko s pomočjo cedilike. Nastalo spasiramo, dodamo baziliko, peteršilj, zeleno ... Dobro solimo in kuhamo 10-15 minut ter damo v ogrete kozarce. Iz tekočine, ki jo pobiramo, naredimo kumarično juho ...
Vlaganje korenja
Korenček očistimo in narežemo, al-dente ga kuhamo v slani vodi ter nalagamo s tekočino vred v kozarce ter takoj zapremo in obrnemo na pokrov.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 11. oktober 2021 | Svetovalnica, 8. september 2021 » |