Svetovalnica, 11. oktober 2021
By Matjaž on Okt 15, 2021 | In Juha, odgovori, Enolončnica | Pošlji odziv »
Kako se ogrejemo z juhami, peteršilj v juhi, žepki iz sala, otroški piškoti brez jajc, okrepitev imunskega sistema, krompirjev golaž, uporaba čebeljega voska, vlaganje pečenih paprik, sol pri domači vegeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Peteršilj v juhi
Peteršilja ne damo kuhati v juho, s tem namreč uničimo vse vitamine in rudnine. Ko je juha kuhana, ga lahko za nekaj minut potopimo v juho ali pa narezanega potresemo v juho v jušniku oz. ga ponudimo, da si ga vsak sam natrese na krožnik.
Piškoti brez jajc
Tako lahko pripravimo vanilijeve rogljičke: 1/2 kg moke, 20-25 dag masla, 10 dag sladkorja z vanilijo umiksamo ter dodamo 4 žlice kisle smetane in po želji 2 žlici belega vina. K temu dodamo 1/2 kg moke in pecilni prašek ter z roko umešamo. Testo naj počiva, nato oblikujemo rogljičke, ki so rahli. Brez jajc so tudi linške oči.
Uporaba čebeljega voska
Sestra ga uporablja za peko janeževih upognjencev in tudi za medenjake, sicer pa mazanje pekačev nadomesti s peki papirjem.
Za krepitev imunskega sistema
Lahko naredimo jed iz medu in naribanega ingverja - količine si prilagodimo svojemu okusu - in to po žličkah uživamo vsak dan. Sicer pa ingver tanko narežemo ali naribamo ter skuhamo čaj. Ingver lahko naribamo tudi v kompot, ki ga kuhamo. Glede limone v čaju: te ne dodajamo v čaj, ko je vrel, saj s tem uničimo veliko koristnih snovi. Amalija s Koroške je povedala, da za krepitev imunskega sistema naredimo napitek iz 1 jajca in 1 dl toplega mleka ter malo vanilin sladkorja. To delaš en teden vsak dan.
Krompijrev golaž
Krompir olupimo in narežemo. Vmes na maščobi pražimo soljeno čebulo z malo vode in ko je zlato rumena, dodamo krompir. Tega mešamo in pražimo, dokler lahko. Potresemo s kumino in zalijemo z juho do mehkega. Vmes lahko dodamo narezan korenček. Po želji lahko dodamo nežni podmet (žlička moke, paradižnikove mezge in voda).
Vlaganje pečenih paprik
Paprike popečemo. Posebej skuhamo kis, solimo in dodamo sladkor ter zrno popra in lovorjev list. Paprike nalagamo v kozarec in dolijemo ohlajen kis z dodatki. Dobro zapremo. Damo v lonec in nekaj minut vremo, da se pokrovčki izbočijo. Tako je 100-odstotno konzervirano.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. oktober 2021 | Svetovalnica, 27. september 2021 » |