Svetovalnica, 8. november 2021
By Matjaž on Nov 10, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Pečena gos oz. raca, mlinci, rdeče zelje, pečena jabolka, kostanj, vanilijevi rogljički … so bila vprašanja za tokratno oddajo s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Mlinci
Testo za mlince je podobno rezančnemu testu. Potrebujemo: 40 dag moke, 2 jajci in vodo ali mleko, da naredimo krepko testo. Razvaljamo ročno ali na strojček, nato pa spečemo na plošči štedilnika na drva ali na pekaču v pečici. Osušene nalomimo. V vreli slani vodi jih kuhamo tri minute, nato jih odcedimo in zabelimo (z oljem, ocvirki, praženo čebulo ...). Mlince lahko ponudimo k martinovim jedem pa tudi k drugim mesnim jedem.
Pečena gos in raca
Gos ali raco spečemo podobno kot piščanca, je pa gos bolj zamaščena, raca pa je bolj suha. Zato je bolje, da raco pred peko polijemo z vročim oljem, med peko pa polivamo z lastnim sokom in da ob tem pečemo jabolka. Dobro je tudi, da jo nadevamo - v trebušno votlino. Pečemo jo uro in pol, odvisno je od velikosti. Če je gos ali raca prevelika, jo razpolovimo in spečemo polovici.
Pečena jabolka
Jabolka naložimo na pekač. Prelijemo jih z maslom ali olivnim oljem, dolijemo malo vode in počasi spečemo pri 130-150 stopinjah. Najboljše so bolj sladke sorte jabolk (zlati delišes). Druga možnost je, da jabolka očistimo peščišča in nadevamo. Kokosovo moko na suho popražimo v ponvi, da dobi oranžno barvo. Stresemo v skledo, dodamo sladkor in v rumu namočene rozine, kislo smetano in malo mleka, da dobimo gost nadev. Pekač namažemo z maslom, naložimo nadevana jabolka in ob njih dolijemo mleko. Pečemo pri 120-150 stopinjah do eno uro. Če imamo manjšo količino jabolk, pa ta dušimo v kozici - na dnu prilijemo vino. Lahko jih napolnimo z nadevom ali ne, lahko jih tudi napolnimo z brusnicami.
Rdeče zelje
Narežemo ga na rezance, poparimo z okisano vodo ter damo pražiti na čebulo. Nato ga dušimo v lastnem soku z malo tekočine do mehkega.
Rdeče zelje iz skrinje
Če imamo glavo rdečega zelja v skrinji, ga najprej nekoliko odtalimo, da jo bo možno prerezati na polovico, nato narežemo na rezance in naredimo po receptu.
Rdeče zelje v solati
Narežemo ga čim tanjše, finejše, reberca pa stanjšamo ali izrežemo, če so preveč debela. Lahko skombiniramo z belim zeljem. Zraven lahko dodamo kuhan krompir ali naribano korenje.
Vanilijevi rogljički
250 g masla in 100 g sladkorja v prahu (tudi vanilin sladkor) dobro zmiksamo, dodamo 4 žlice kisle smetane, 2 žlici belega vina in 1/2 kg moke in pecilni prašek. Z roko zamesimo, če hoče biti drobljivo, dodamo še malo smetane ali vina. Pečemo 12-15 minut pri 190-200 stopinjah Celzija. Ohlajene povaljamo v sladkorju z vanilinom.
Zamrznjen kostanj
Damo ga kuhati v vrelo vodo, ki jo solimo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 29. november 2021 | Svetovalnica, 25. oktober 2021 » |