Svetovalnica, 29. november 2021
By Matjaž on Dec 3, 2021 | In Sladica, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Miklavževi piškoti, medenjaki, strojni piškoti, parklji iz kruhovega testa, potica iz zmrznjenega kostanja, kokosov nadev za potico, navadni piškoti na modelčke, uporaba smetane iz kuhanega mleka ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Miklavževi piškoti
Najbolj običajni so iz krhkega ali linškega testa, strojni keksi, na testomat, medenjaki ...
Medenjaki naredimo po naslednjem postopku.V 1/2 kg moke presejemo 1/2 kavne žličke pecilnega praška, zdrobimo 12 dag masla (ali margarine) ter zdrobtinimo. Dodamo 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag (2 žlici) medu, cimet, 1 jajce in 3-4 žlice mleka. Testo naj ne bo preveč mehko. Dobro je, da vsaj malo počiva. Razvaljamo za 2-3 mm debelo ter s pomočjo modelov oblikujemo oblike. Polagamo na peki papir (ali namazan in pomokan pekač) ter pečemo prei 170-175 stopinjah, da lepo narastejo (cca. 12 minut). Ohlajene lahko okrasimo ali oblivamo (s čokolado ali belim ledom)
Nadev iz kokosa
Poslušalec bi rad naredil potico z nadevom iz kokosa. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj kokos praži skupaj s sladkorjem (lahko tudi v prahu). Stalno je treba mešati. Ko dobiva oranžno bravo, ga stresemo v posodo. Posebej zavremo mleko in ga malo skladkamo. Odstavimo in zamešamo kokos, dodamo rumenjake in sneg ter limona za aromo. Okus obogati žlica smetane.
Nadev iz kostanja
Poklicala je poslušalka, ki bi rada naredila potico z nadevom iz kostanja, ki ga ima olupljenega in spasiranega v skrinji. Sestra Nikolina je povedala, da je treba zamrznjen kostanj najprej odtaliti. Posebej umešamo malo masla, dodamo rumenjake in sladkor ter odtaljen kostanj. Sneg iz beljakov ter kakšno žlico smetane. Limonin sok in rum bosta dobra za aromo.
Parklji iz kvašenega testa
Potrebujemo: 1/2 kg (=1 l) moke, žličko soli, v jamico damo 1,5 dag kvasa s sladkorjem in toplim mlekom, 1-2 rumenjaka, vanilin sladkor, 2-3 žlice sladkorja, 1-2 žlici ruma, limonina lupina, 8 dag raztopljene maščobe (masla in olja). Mešamo z roko in prilivamo toplo mleko, proti koncu prilijemo maščobo, da se ugnete. Testo naj bo malo trše, kot za potico. Dobro ga pregnetemo. Pustimo v skledi vzhajati uro in pol do dve. Damo na desko, razrežemo cmoke, naredimo svaljke, dva vzporedna na robovih prepletemo, s škarjam oblikjemo roge in noge, z rozinami naredimo oči in gumbe ... Drugič naj vzhajajo in spečemo pri 190-200 stopinjah.
Piškoti z modelčki
Za testo potrebujemo: 1/2 moke, 1 pecilni prašek in 250 g masla. To zdrobtinimo in dodamo 200 g sladkorja v prahu, limonino lupino, vanilin sladkor, 2 rumenjaka in 1 celo jajce. Po potrebi dodamo žlico kisle smetane. Testo naj obvezno počiva. Testo razvaljamo, z modelčki, ki jih pomakamo v moko, oblikuejmo piškote, polagamo na pekač s peki papirjem. Iz obreznin naredimo poljubne oblike ter doamo na pekač. Pečemo pri 185-190 stopinjah.
Kaj storiti, če je testo za piškote pretrdo?
Sestra Nikolina je poslušalki s tem primerom predlagala, da doda rumenjak ali žlico mleka ali pa, da ga razdeli in posamično predela.
Smetana iz kuhanega mleka za piškote
Poslušalko je zanimalo, ali lahko pri pripravi piškotov uporabi smetnoa iz kuhanega mleka. Sestra Nikolina ji je svetovala, da naj to vključi v maščobo pri receptih. Uporabi lahko tudi pri krhkem testu. Dobro naj jo pomeša, da se ne bodo videli prameni.
Poslušalko je še zanimalo, ali je potrebno zelenjavno vedno blanširati, preden jo damo zamrznit ter o testu za lazanjo (domače testo, ki ni sveže, naj vre 2-3 minute, nato pa ga nalagamo na vlažen prt na mizi)
Strojni keksi
Naredimo krhko testo: v 3/4 kg moke presejemo 1 pecilni prašek, 25 dag razkosanega masla ter zdrobtinimo. Dodamo 35 dag sladkorja v prahu, sok 2 limon in malo limonine lupine, 3 jajca in po potrebi žlica kisle smetane. Testo stisnemo skupaj, da dobimo krepko testo. Dobro je, če počiva. Na strojček naredimo piškote različnih oblik, ki jih polagamo na pekač s peki papirjem. Pečemo pri 190 stopinjah.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 13. december 2021 | Svetovalnica, 8. november 2021 » |