Svetovalnica, 21. februar 2022
By Matjaž on Feb 22, 2022 | In Sladica, odgovori, Kaše, Enolončnica | Pošlji odziv »
Špehovka, ostra moka, krofi iz pečice, zdrobovi žličniki, juha iz sveže repe, biskvit s sadjem, prosena kaša, česen ... so bila vaša vprašanja v tokratni Svetovalnici s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Česen poganja
Zeleni del odrežemo in česen normalno uporabljamo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Če ji česen preveč poganja, naj ga očisti, nareže in zmiksa. Doda sol in olivno olje, da je dobro tekoče ter naloži v posodice ali kozarčke in shrani v skrinji.
Cvrtje
Zakaj je včasih gosto in se ne dvigne, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga naredi s snegom, ki rahlja. Po snegu naj posuje moko z malo pecilnega praška ter z metlico v roki rahlo zameša. Peče naj ga v vsaj 200 stopinj Celzija vroči pečici, da se hitro dvigne in zakrkne.
Enostaven recept za najbolj okusno sladico
Biskvit s sadjem predlaga sestra Nikolina poslušalcu, ki si želi enostaven recept za zelo okusno sladico. Stvar je zelo preprosta: za 1 jajce vzamemo 2 žlici sladkorja, 2 žlici moke, 2 žlici olja (olivnega in jedilnega) in malo pecilnega praška. Če pripravimo testo iz štirih jajc, bomo imeli dovolj mase za pekač številka 32. Najprej naredimo sneg, dodamo sladkor, nato rumenjake, olje in malo pomešamo. Na koncu dodamo moko s pecilnim praškom (lahko še malo orehov) ter z metlicami v roki zamešamo. Zlijemo na pekač s peki papirjem, dodamo še različno sadje: iz kompota, iz skrinje, sveže … pečemo 20-25 minut. Na vrhu je lahko še sadni puding, sladoled …
Juhe iz sveže repe
Zakaj pogreni, je zanimalo poslušalko in sestrin odgovor je bil: narezano repo je treba dati v vrelo vodo, ki je rahlo slana in ji dodamo kumino. Čim prej mora zavreti in neprenehoma vreti ter ko je kuhana, jo je treba takoj odcediti. To velja tudi za ostalo zelenjavo.
Krofi iz pečice
Naložimo jih na pekač s peki papirjem, pustimo, da vzhajajo (30-40 minut), površino nežno pomažemo z jajcem in s tankim nožem naredimo zareze ter damo v pečico. Pečemo pri 190 stopinjah od 15 do 20 minut.
Krofi se obračajo
Zakaj se to dogaja, je zanimalo poslušalko in sestra Nikolina je povedala, da do tega pride, če so premalo vzhajani. Dobro je, da naredimo poskus z enim krofom. Če se obrne, zmanjšamo temperaturo maščobe in pustimo še pet do deset minut vzhajati.
Ostra moka
Uporabljamo jo lahko za vse jedi, tudi kvašene, le palačinke oz. omlete so boljše z mehko moko. Bo pa treba dodati testu pri tem več tekočine.
Prosena kaša
Skuha jo lahko v vodi ali v mleku. Na začetku je lahko samo voda in nato dolivamo mleko.
Špehovka
Pripravimo jo z ocvirki, hamburško slanino ali kranjsko klobaso. Naredimo kruhovo testo. Na razvaljano testo potresemo tople ocvirke in zavijemo. Lahko naredimo tudi dvojno testo: iz polbele moke in iz ajdove moke. Vsako posebej razvaljamo. Na belo testo potresemo ocvirke, ki jih pogrejemo in odcedimo, pokrijemo z ajdovim testom, ki naj bo malo manjše kot 'belo testo', povaljamo in spet potresemo z ocvirki. Med ocvirke ali namesto njih potresemo narezano slanino ali kuhano kranjsko klobaso. Zavijemo, naložimo na pekač, da se posamezni kosi ne dotikajo drug drugega, namažemo z odcejeno maščobo in damo vzhajati za malo manj kot uro. Nato pečemo do eno uro, v modelih pa lahko tudi 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečeno pokrijemo s papirnato brisačko in prtom.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 7. marec 2022 | Svetovalnica, 7. februar 2022 » |